Graikijos migracijos reikalų ministras Notis Mitarachis sakė, kad jo vyriausybė pateikė „pageidavimą“ Europos Komisijai ir ES sienų apsaugos agentūrai FRONTEX, kad į Turkiją būtų „nedelsiant grąžinti“ beveik 1,5 tūkst. „trečiųjų šalių piliečių, neturinčių teisės į tarptautinę apsaugą“.

Pagal 2016 metų ES ir Turkijos susitarimą, smarkiai sumažinusį į Bendriją plūstančių migrantų srautą, Ankara įsipareigojo priimti grąžinamus migrantus, kuriems negali būti taikoma tarptautinė apsauga. Mainais Turkijai buvo pažadėta milijardai eurų humanitarinės pagalbos projektams.

Tačiau Ankara seniai kaltina ES nevykdant įsipareigojimų, nors Turkijai tenka rūpintis daugiau kaip 3,6 mln. pabėgėlių iš Sirijos.

„Europa turi įkurti bendrą mechanizmą spręsti šiai problemai, remiantis naujuoju Migracijos ir prieglobsčio paktu, taip pat įgyvendinant būtiną teisinį ir veikimo mechanizmą [migrantų] grąžinimams užtikrinti“, – sakoma N. Mitarachio pranešime.

Iš prieglobsčio prašytojų, kurių paraiškos buvo „galutinai“ atmestos, 995 šiuo metu yra Lesbo saloje, 180 – Chijuje, 128 – Same ir dar 187 – Kose, nurodė Migracijos reikalų ministerija.

Per 2020 metus buvo grąžinti 139 migrantai, kol Turkija kovą įšaldė šį procesą dėl koronaviruso pandemijos, ketvirtadienį nurodė Atėnai.

„Tikimės, kad Turkija padidins savo pastangas pagal Bendrą pareiškimą“, – pabrėžė N. Mitarachis.

„Pirma, kad būtų neleidžiama nuo jos krantų išplaukti laivams, keliaujantiems į mūsų šalį ir Europos Sąjungą. Antra, priimti grąžinamus migrantus, remiantis ES ir Turkijos bendru pareiškimu, taip pat remiantis esamais dvišaliais readmisijos susitarimais“, – sakė ministras.

ES gruodį pranešė išskyrusi visą 6 mlrd. eurų sumą, pažadėtą Turkijai 2016 metais.

Europos Komisija patvirtino gavusi Graikijos pageidavimą.

„Komisijai žinoma apie Graikijos patiriamus iššūkius; ji toliau remia visas pastangas atnaujinti grąžinimus iš Graikijos salų į Turkiją, įgyvendinant ES ir Turkijos pareiškimą“, – naujienų agentūrai AFP sakė EK atstovas Adalbertas Jahnzas.

ES skiriamos lėšos yra numatytos konkretiems pagalbos pabėgėliams socialiniams projektams Turkijoje. Šie pinigai nebus mokami tiesiogiai Turkijos vyriausybei.