Tokių veiksmų Graikija ėmėsi po to, kai Austrija Vienoje priėmė Balkanų šalių ministrus migrantų krizei spręsti. Graikija į šį susitikimą pakviesta nebuvo.

Šalis šį Austrijos žingsnį pavadino nedraugišku ir atšaukė savo ambasadorę „konsultacijoms“.

Graikijos premjeras Alexis Tsipras trečiadienį pagrasino nevykdyti būsimų Europos Sąjungos susitarimų dėl migrantų krizės, jeigu Bendrijos narės nesutiks sąžiningai pasidalyti jos našta, aiškindamas, kad neleis savo šaliai tapti „sandėliu“ žmonėms laikyti.

Atėnai įtūžo, kai buvo įvesti suvaržymai migrantams kirsti sienas pakeliui į Šiaurės ir Vakarų Europos šalis. Dėl šios priežasties Graikijoje susitelkė tūkstančiai žmonių, ypač afganų, kurie įstrigo, kai Makedonija atsisakė juos įsileisti.

„Graikija nebesutiks su jokiu susitarimu, jeigu našta ir atsakomybe nebus proporcingai pasidalyta“, – sakė A. Tsipras, kalbėdamas parlamente.

Graikijos, kuri buvo pagrindiniai vartai į Europą daugeliui iš maždaug milijono migrantų ir pabėgėlių, pasiekusių Senąjį žemyną per praeitus metus, pasipiktinimas dar išaugo, kai Viena praėjusią savaitę nustatyti didžiausią per parą įsileidžiamų žmonių skaičių, o kai kurios Balkanų šalys irgi sugriežtino sienų kirtimo sąlygas.

A.Tsipras sakė susitiksiantis su Graikijos partijų lyderiais, kad suderintų bendrą poziciją dėl šios krizės prieš kovo 7-ąją Briuselyje vyksiantį viršūnių susitikimą.

Austrija šaltai reaguoja į Graikijos ambasadorės atšaukimą

Austrijos užsienio reikalų ministerija šaltai reagavo į Graikijos sprendimą atšaukti iš Vienos savo ambasadorę.

„Austrija supranta įtampą Graikijoje, nes didėja spaudimas šaliai prisidėti prie pabėgėlių srauto sumažinimo“, – pareiškė ministerija.

„Mes šiuo atveju matome šansą, kad ambasadorė informuos atsakingus Graikijos asmenis apie situaciją ir iššūkius, su kuriais susiduria pabėgėlių tikslo šalys, kaip Austrija“, – sakoma toliau pareiškime.

Graikija ketvirtadienį atšaukė savo ambasadorę iš Vienos. Šis žingsnis esą reikalingas, kad būtų „išsaugoti draugiški santykiai tarp valstybių ir graikų bei austrų tautų“.

Austrija trečiadienį su Balkanų šalimis surengė susitikimą dėl migrantų skaičiaus Europoje mažinimo, į kurį Atėnai kvietimo nesulaukė.

Graikija tokį žingsnį pavadino „nedraugišku“ ir pranešė, kad savo ambasadorę pasikvietė „pasitarti“. Šalis baiminasi tapti pabėgėlių centru tūkstančiams migrantų.

Praėjusiais mėnesiais šimtai tūkstančių žmonių guminėmis valtimis iš Turkijos Viduržemio jūra pasiekė Graikiją. Iš čia jie per Balkanus vyksta toliau į Vidurio Europą.