Garbingos sukakties proga M. Gorbačiovas sulaukė sveikinimų iš virtinės pasaulio lyderių, pradedant Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, JAV vadovu Joe Bidenu ir baigiant Vokietijos kanclere Angela Merkel, sakė jo atstovas.

„Per pandemiją jis karantinuojasi ligoninėje“, – naujienų agentūrai AFP sakė Gorbačiovo fondo atstovas Vladimiras Poliakovas.

„Jis, kaip ir visi mes, jaučiasi pavargęs nuo viso šito“, – pridūrė jis.

Anot V. Poliakovo, M. Gorbačiovas, gimtadienį sutiksiantis su šeima ir draugais, sulaukė daugybės sveikinimo žinučių iš viso pasaulio.

Jis pridūrė, kad M. Gorbačiovas su artimaisiais ir draugais bendraus laikydamasis socialinio atstumo, galbūt – vaizdo ryšiu.

„Viską parengėme“, – sakė V. Poliakovas.

Michailas Gorbačiovas,

Kiek anksčiau antradienį paskelbtoje sveikinimo žinutėje V. Putinas pažymėjo, kad M. Gorbačiovas buvo „išskirtinis“ politikas, padėjęs pakeisti pasaulio istoriją.

„Jūs pelnytai priklausote šviesioms ir išskirtinėms asmenybėms, įžymiems moderniųjų laikų valstybininkams, reikšmingai paveikusiems šalies ir pasaulio istorijos tėkmę“, – rašė V. Putinas sveikinime, kurį paskelbė Kremlius.

Rusijos vadovas gyrė M. Gorbačiovo „energiją ir kūrybinį potencialą“, pažymėjęs, kad buvęs Sovietų Sąjungos lyderis daugelį metų užsiėmė humanitariniais ir kitokiais projektais.

V. Putino ir M. Gorbačiovo santykiai buvo komplikuoti. M. Gorbačiovas nevengdavo neaštriai pakritikuoti buvusį KGB karininką, o kartais vadindavo jį Rusijos stabilaus vystymosi garantu.

V. Putinas panaikino beveik viską, ką stengėsi pasiekti buvęs Sovietų Sąjungos lyderis užtikrinant laisves, tokias kaip susirinkimų laisvė ir žodžio laisvė.

Rusijos prezidentas SSRS subyrėjimą yra pavadinęs didžiausia XX amžiaus geopolitine katastrofa.

2014 metais M. Gorbačiovas, pristatydamas savo naują knygą „Posle Kremlia“ (Po Kremliaus), V. Putiną palygino su savimi.

„Jis ėmė sirgti ta pačia liga, kuri kadaise kamavo ir mane – pernelyg dideliu pasitikėjimu savimi. Jis save laiko paties Dievo pavaduotuoju“, – atsakydamas į vieną iš klausimų apie dabartinį Rusijos prezidentą pareiškė M. Gorbačiovas.

V. Poliakovas sakė, kad būdamas izoliacijoje M. Gorbačiovas tęsia darbą.

„Jis redaguoja knygas ir straipsnius“, – nurodė jis.