Manoma, kad verslininkas Jamesas McCormickas uždirbo apie 50 mln. svarų (204 mln. litų), pardavinėdamas prietaisus, kurie, pasak prokurorų, buvo naujoviški golfo kamuoliukų ieškikliai, visiškai nepritaikyti sprogmenims ieškoti.

Praeitą savaitę Old Beilio teismo Londone prisiekusieji pripažino 57 metų verslininką kaltu dėl trijų sukčiavimo atvejų.

Skelbdamas nuosprendį Anglijos centriniame baudžiamajame teisme, teisėjas Richardas Hone'as sakė, kad J.McCormickas įvykdė "beširdišką apgavystę, piktnaudžiaujant pasitikėjimu", kuri veikiausiai kainavo žmonių gyvybių, kaip nurodė Irake anksčiau tarnavę Britanijos kariškiai.

Pasak R.Hone'o, J.McCormickas savo veiksmais pademonstravo "abejingą nesiskaitymą, sukėlusį potencialiai mirtinų pasekmių".

"Tai, ką jūs įvykdėte, buvo beširdiška apgavystė, piktnaudžiaujant pasitikėjimu, - teisėjas sakė kaltinamajam. - Tie prietaisai niekam tikę, pelnas - piktinantis, o jūsų kaip apgaviko kaltė vertintina aukščiausia kategorija"

"Jūsų pelnai buvo šlykštūs. Neturite nei nuovokos, nei gėdos, nei jokio atgailos jausmo", - piktinosi jis.

Prietaisai "Advanced Selection Equipment" buvo reklamuojami vyriausybėms ir saugumo organizacijoms blizgančiose brošiūrose, kuriose buvo tvirtinama, kad jais galima aptikti sprogmenis, narkotikus, dramblio kaulą ir netgi žmones.

Manoma, kad J.McCormickas, gyvenantis Anglijos pietvakarių mieste Somersete, uždirbo apie 37 mln. svarų (151 mln. litų) vien iš sandorių su Iraku, kur jis pardavė 6 tūkst. tų detektorių.

Verslininkas sakė teismui, kad jis taip pat pardavinėjo ieškiklius Egipto armijai, Kenijos policijai, Honkongo kalėjimų tarnybai ir Tailando pasieniečiams.

Tarp kitų jo užsakovų buvo Gruzija, Nigeris, Belgija ir Jungtinių Tautų (JT) taikdariai Libane.

J.McCormickas sakė, kad vienas iš jo prietaisų buvo panaudotas tikrinant vieną viešbutį Rumunijoje prieš JAV prezidento vizitą praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje ir tvirtino: "Niekada negavau jokių neigiamų rezultatų iš klientų."

Tačiau prokurorai sakė prisiekusiesiems, kad J.McCormicko pardavinėtų prietaisų konstrukcija buvo pagrįsta golfo kamuoliukų ieškikliais "Goldfinder", kurių 300 jis nusipirko Jungtinėse Valstijose 2005-2006 metai.

Kad prietaisas "veiktų", į jį reikėdavo įstatyti skirtingų spalvų "jutiklių korteles" - oranžinę sprogmenims, mėlyną - narkotikams, raudoną - žmonėms.