Paliaubos Ukrainoje iki šiol netvirtos, tačiau vis dar tęsiasi, ir atrodo, kad Rusija iš tiesų pasiruošusi šįkart jas užtvirtinti. Tačiau tai gali būti dar vienas apgaulingas Kremliaus manevras.

Apie tai leidinyje „Globe and Mail“ rašo apžvalgininkė Celestine Bohlen, kuri savo straipsnyje svarsto, ar ugnies nutraukimas Rytų Ukrainoje išties reiškia, kad Maskva nori pasitraukti iš konflikto, kurį pati ir sukėlė.

Maskvos „Carnegie“ centro direktorius Dmitrijus Treninas mano, kad Kremlius bent jau nori sumažinti įtampą. O JAV Brukingso instituto, tyrinėjančio JAV ir Europą, direktorė Fiona Hill mano, kad šiuo metu vykdomas konflikto deeskalavimas yra laikinas.

Dabartinis Kremliaus elgesys jai primena laikus, kai jaunas bolševikų režimas pasirašė Bresto–Lietuvos taikos sutartį, kurios sąlygų planavo laikytis tik trumpą laiką.

„Tai V. Putino atsakas į jam nepalankias aplinkybes“, – mano F. Hill. Apžvalgininkė pridūrė, kad ekspertai Vakaruose ir Rusijoje mano, kad Rusijos avantiūra Ukrainoje yra nusivylimas, o gal net žlugimas.

Taip pat greičiausiai galvoja ir Kremlius. Donbaso gyventojai įsiveržimo nesutiko taip pat entuziastingai, kaip Kryme, Ukrainos kariuomenė pasirodė besanti labiau pasiruošusi ir atspari, nei manė Maskva, o ES ir JAV laikosi vieningos pozicijos agresyvaus Rusijos elgesio atžvilgiu, nepaisant visų pastangų suskaldyti Vakarus iš vidaus.

„Viskas įvyko ne taip, kaip buvo suplanuota. Avantiūra pareikalavo daugiau išlaidų ir ilgiau užtruko, o sankcijos pridarė realios žalos“, – pridūrė F. Hill.

Ji pabrėžė, kad įsiveržimą į Siriją vargu ar galima vertinti kaip požymį, kad V. Putinas nusprendė palikti Ukrainą ramybėje. Tačiau karinė operacija Artimuosiuose Rytuose „suteikia jam dar vieną lošimo kortą“.

Maskva supranta, kad Ukraina išlieka nestabili, o Krymo okupacija atrodo nepajudinama. Vis dėlto tyla Donbaso fronte suteikia vilčių, kad Minsko susitarimai bus įgyvendinti, nors ir ne iki gruodžio mėnesio.

Kaip yra žinoma, nuo spalio 2 dienos antiteroristinės operacijos zonoje neteisėtos ginkluotos grupuotės visiškai laikosi ugnies nutraukimo režimo.