Nacionalinis tyrimų biuras nurodė, kad incidentas įvyko praėjusį penktadienį Chmelnyckio Perejeslavo mieste, apie 70 km į pietvakarius nuo Kijevo, kai du patruliai vieno gyvenamojo namo kieme ne tarnybos metu vartojo alkoholį.

Pareigūnams bešaudant į skardines, viena iš kulkų „pataikė į penkiametį berniuką“, sakė tyrėjai pranešime.

Tas vaikas, vietos pareigūnų įvardijamas kaip Kyrylo Tliavovas, pirmadienį mirė ligoninėje nuo patirtų galvos sužalojimų. Medikai berniuką dukart operavo, tačiau jiems nepavyko išgelbėti jo gyvybės.

Vieno iš penkiamečio Kirilo Tliavovo nužudymu įtariamų policininkų žmona mano, kad dėl berniuko mirties kalti jo tėvai. Volodymyro Petroveco sutuoktinė, vardu Olga, pareiškė, kad tėvai neturėjo leisti vaiko ten, kur šaudoma, informuoja leidinys „Segodnia“.

„Iš jų namų buvo galima matyti, kad laukymėje šaudoma. Kaip jie galėjo išleisti vaiką? Aš stebiuosi. Manau, kad protestuotojams sumokėta“, – pareiškė Olga.

Jos vyras, kaip ji sakė, didžiąją tos dienos dalį praleido su savo vaikais – aštuonmetėmis dvynukėmis: pirko joms ledų, nusivedė į piceriją, rašoma portale UNIAN.

„Per pietus Vova ir Vania (pavardė – Prichodka) pristatė vaikus senelėms ir išvyko į tą laukymę. Neblaivus vyras buvo tada, kai jį sulaikė, t. y. naktį. O vaikas buvo sužeistas dar dieną. Šovė mano vyras, ar ne, – šito nežinau. Ten juk buvo dar keli žmonės“, – dėstė Olga.

Už penkiamečio K. Tliavovo nužudymą Ukrainos Chmelnyckio Perejaslavo mieste dirbantiems pareigūnams gali tekti penketą metų praleisti už grotų – kalėjimas iki gyvos galvos jiems, esą, negresia.

Tuo metu Ukrainos ekstremizmo tyrimų instituto direktoriaus pavaduotojas Bogdanas Petrenka sako, kad už penkiamečio K. Tliavovo nužudymą Ukrainos Chmelnyckio Perejaslavo mieste dirbantiems pareigūnams gali tekti penketą metų praleisti už grotų – kalėjimas iki gyvos galvos jiems, esą, negresia.

Ekspertas taip pat paminėjo, kad palengvinti atsakomybę gali tik sąžiningas prisipažinimas, skelbia „Obozrevatel“.

„Deja, dabartiniu momentu, kaip suprantu, advokatai ir kaltinamieji nutarė ilgokai pažaisti – siekti, kad būtų atmesti visi kaltinimai“, – samprotavo specialistas.

B. Petrenka taip pat priminė, kad kaltinamųjų padėtį komplikuoja dvi sunkinančios aplinkybės, būtent – vaiko nužudymas ir apsvaigimas nuo alkoholio.

„Todėl jiems gresia griežčiausias straipsnio, pagal kurį bus teisiami, punktas, – įsitikinęs B. Petrenka. – Visgi nemanau, kad tai bus straipsnis dėl tyčinio nužudymo. Nematau jokio pagrindo teigti, kad tai – tyčinis nužudymas. Greičiausiai tai nužudymas per neatsargumą. Vadinasi, jei neklystu, gresia 3–5 metai kalėjimo. Taigi, penkeriems metams jie gali atsidurti už grotų.“

Instituto vadovo pavaduotojas mano, kad bandymas pritaikyti kaltinamiesiems straipsnį dėl tyčinės žmogžudystės yra išprovokuotas visuotinai sukilusių emocijų.

„Laikausi nuomonės, kad kaip tik teisėsaugos organai ir prokuratūra privalo veikti galiojančių įstatymų ribose“, – akcentavo ekspertas.

Iš pradžių pareigūnai, Ivanas Prichodka ir Volodymyras Petrovecas, neigė savo kaltę ir tvirtino, kad berniukas paslydo ir susitrenkė galvą į akmenį.

Savaitgalį tie patruliai buvo sulaikyti, o Kijevo teismas antradienį nurodė juos suimti be teisės būti paleistiems už užstatą.

Jei bus pripažinta jų kaltė dėl nužudymo, jiems gresia laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė.

I. Prichodkos advokatas Andrijus Čyčyrkinas sako, kad jo klientas neigia įvykdęs tyčinį nužudymą ir skųs sprendimą jį sulaikyti.

„Niekas nenorėjo, kad berniukas mirtų“, – sakė teisininkas naujienų agentūrai AFP ir pridūrė, kad, jo vertinimu, tik vienas iš pareigūnų gali būti kaltas dėl nužudymo.

„Negali būti du įtariamieji, bet tik (...) viena kulka ir viena (atimta) gyvybė. Ar du žmonės paleido tą pačią kulką? Kaip tai įmanoma?“ – klausė A. Čyčyrkinas.

Prokuroras Vladyslavas Volianas savo ruožtu tvirtino, kad šaudymas iš ginklo vietoje, kur buvo kitų žmonių, nežinančių, kur gali pataikyti kulka, reiškia intenciją nužudyti.

Praėjusį mėnesį Ukrainos prezidentu prisaikdintas Volodymyras Zelenskis pažadėjo „padaryti viską, kad būtų teisingai nubausti kaltieji“ dėl berniuko mirties.

Nacionalinės policijos viršininkas Serhijus Kniazevas sakė, kad dėl minimo incidento atleido Kijevo regiono policijos vadą.

„Visi policijos darbuotojai reiškia nuoširdžią užuojautą dėl Kyrylo mirties. Tai yra milžiniška tragedija jo tėvams“, – teigė S. Kniazevas.

Vis dėlto šis incidentas gali turėti daugiau padarinių, augiant visuomenės nepasitenkinimui policija.

Pastaraisiais metais įgyvendintos reformos, kuriomis siekta padaryti policiją skaidresnę ir atskaitingesnę, daug pokyčių neatnešė.

Pirmadienio vakarą dešimtys plakatais nešinų žmonių atėjo prie Vidaus reikalų ministerijos padėti žvakučių ir minkštų žaislų prie įėjimo į pastatą.

Aktyvistai pasmerkė šį incidentą pavadindami jį naujausiu nebaudžiamumo policijoje pavyzdžiu, nepaisant ankstesnio prezidento Petro Porošenkos bandymų reformuoti korupcija ir įstatymų nesilaikymu garsėjusias pajėgas.

Taip pat reikalauta įtakingo vidaus reikalų ministro A. Avakovo atsistatydinimo.

„Normalioje šalyje po tokių siaubingų incidentų kaip šis atsistatydina vidaus reikalų ministras“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė nevyriausybinė organizacija „Pasipriešinimo korupcijai centras“.

Kelios organizacijos paskelbė antradienio vakarą visoje šalyje rengiančios protestus.

Kai kurios partijos iš Ukrainos parlamento savo ruožtu paragino policijos viršininką pasiaiškinti dėl incidento Chmelnyckio Perejeslave.