Liudininkų teigimu, keli tadžikai vėlyvą liepos 28 d. vakarą buvo sužeisti per Kulobo mieste vykusias gatvės muštynes.

Smurto proveržį savo akimis matęs, bet savo pavardės atskleisti nepageidavęs Kulobo gyventojas Jamshedas papasakojo, kad muštynės prasidėjo, kai septyni girti rusų kariai vien apatiniais miesto centre ėmė šokti, dainuoti ir garsiai rėkauti, rašo rferl.org.

„Vietiniai paprašė karių grįžti į savo bazę, tačiau rusai neklausė ir puolė su jais ginčytis“, - pasakojo Jamshedas.

„Prasidėjo muštynės, o iš karinės bazės savo bendražygiams padėti atskubėjo dar keli kariai“, - sakė jis.

Į įvykio vietą buvo iškviesta policija, tačiau oficialių pranešimų dėl įvykusių muštynių iš karto po įvykio skelbiama nebuvo.

Vis dėlto tapatybės atskleisti nepageidavęs teisėsaugininkas iš Kulobo informavo, kad dėl šio incidento pradėtas tyrimas.

Trijose skirtingose bazėse – Kulobe, šalies pietuose esančiame Qurghon Teppa ir bazėje šalia Dušanbės – dislokuojamos 7 tūkst. Rusijos 201-osios motorizuotųjų šaulių divizijos karių pajėgos.

Pagal 2012 m. spalio mėn. pasirašytą sutartį Rusijai suteikiamas leidimas dislokuoti savo karines pajėgas Tadžikijos teritorijoje iki 2042 m.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas po Dušanbėje vykusio sutarties pasirašymo sakė, kad šis dokumentas padės ginti bendrus strateginius interesus, stiprinti saugumą, o taip pat ir stabilumą Centrinės Azijos regione.

Tadžikijos prezidentas Emomalis Rahmonas pareiškė, kad Rusija pagal pasirašytą sutartį parūpina Tadžikistano kariuomenei ginklų ir suteikia pagalbą gerinant kitus gynybos sektoriaus aspektus.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas savo ruožtu teigė, kad Tadžikija pageidauja, kad Rusijos kariuomenės daliniai būtų dislokuojami šios šalies teritorijoje tam, kad būtų apsaugotas pasienis su Afganistanu.

Vis dėlto Rusijos karių buvimas jau anksčiau yra kėlęs įtampą šalia karinių bazių gyvenantiems žmonėms.

Šių metų vasario mėn. rusų karininkas nubaustas, nes Kulobo restorane žiauriai sumušė padavėją.

2014 m. vasarą du rusų karininkai iš 201-osios motorizuotųjų šaulių divizijos Dušanbėje buvo suimti dėl įtarimų nužudžius šio miesto gyventoją tadžiką.