Įstatymo projektu siekiama uždrausti ginklus, kuriais vienas užpuolikas neseniai sušaudė dviejose Kraistčerčo mečetėse 50 žmonių.

Naujosios Zelandijos parlamentarai 119 balsų prieš vieną pritarė pasiūlymui uždrausti karinio tipo pusiau automatinius ginklus, kurie buvo panaudoti per kovo 15-osios baltųjų viršenybės šalininko išpuolius.

Policijos ministras Stuartas Nashas pareiškė, kad kaltinamojo Brentono Tarranto išpuolis parodė, jog dabartiniai šaunamųjų ginklų kontrolės įstatymai nėra pakankamai griežti.

„Pernelyg daug žmonių šioje šalyje turi prieigą prie tų pavojingų šaunamųjų ginklų, neturėdami jokio legitimaus tikslo ir keldami didelę grėsmę visuomenei“, – tvirtino ministras.

Vienintelis parlamentaras, balsavęs prieš minimą įstatymo projektą, buvo konservatorius Davidas Seymouras. Jo partija ACT turi vieną vietą parlamente.

D. Seymouras kritikavo didelį tempą, kuriuo svarstoma iniciatyva. Paprastai įstatymo priėmimo procesas Naujojoje Zelandijoje trunka ištisus mėnesius, o šis teisės aktas turėtų įsigalioti iki kitos savaitės pabaigos.

„Svarbu, kad (...) išsaugotume savo nuoseklią ir tvirtą įstatymų leidybos tradiciją, ypač dabar“, – sakė parlamento narys pranešime.

„Geriausias būdas pademonstruoti pasipriešinimą teroro akivaizdoje yra atsisakyti iškraipyti savo demokratines institucijas“, – pridūrė jis.

D. Seymouras ketino mėginti įtikinti kolegas parlamentarus neskubėti pritarti tam teisės aktui, bet pavėlavo į posėdį, nes užtruko aiškindamas savo planą žiniasklaidai.

„Esame priversti veikti greitai“

Policijos ministras S. Nashas nesureikšmino kritikos dėl skubinamo proceso. Dėl įstatymo projekto turės būti dar du kartus balsuojama.

„Nenorime dar kada nors išvysti tokią ataką mūsų šalyje, – pareiškė jis. – Esame priversti veikti greitai.“

Kitos ginklų kontrolės priemonės, tokios kaip ginklų registro sukūrimas, leidimo įgyti ginklą siekiančių asmenų patikrinimo ir ginklų laikymo taisyklių sugriežtinimas, turėtų atsirasti Naujojoje Zelandijoje iki šių metų pabaigos.

Kaip pranešama, Naujosios Zelandijos gyventojai turi apie 1,5 mln. šaunamųjų ginklų, tarp jų – 13,5 tūkst. karinio tipo pusiau automatinių šautuvų.

Vyriausybė taip pat nurodė, kad peržiūrės įstatymus, susijusius su neapykantos kalba.

Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern, sulaukusi pagyrų dėl nesavanaudiškos ir ryžtingos lyderystės po atakų praėjusį mėnesį, ragino didžiąsias interneto kompanijas imtis veiksmų, nes užpuolikas dalį savo išpuolio transliavo gyvai socialiniuose tinkluose.

Taip pat ministrė pirmininkė nurodė ištirti, ar žvalgybos tarnybos galėjo užkirsti kelią toms atakoms.

S. Nashas pranešė, kad šiuo metu dėl Kraistčerčo šaudynių vyksta didžiausias baudžiamasis tyrimas šalies istorijoje.

Tuo metu 28-erių australas B. Tarrantas, kuris buvo suimtas po savo išpuolių, penktadienį turėtų stoti prieš Kraistčerčo aukštąjį teismą.