Daugiau nei 20-ies pasirašiusiųjų grupė atvirame laiške, publikuotame „The Wall Street Journal“, pareiškė, kad dabartinė misija nėra pakankamai nepriklausoma, ir pareikalavo surengti naują tyrimą ir išnagrinėti visas įmanomas viruso kilmės galimybes.

Pusę jungtinės grupės sudarė Kinijos piliečiai, kurių mokslinis nepriklausomumas gali būti ribotas, teigė pasirašiusieji.

Kritikos pliūpsnių sulaukta, misijai vilkinant pateikti tarpinę ataskaitą, kurios tikėtasi jau artimiausiu metu. Tyrėjai gali nuspręsti publikuoti trumpą suvestinę tą pačią dieną kaip ir išsamią ataskaitą, sakė vienas PSO atstovas spaudai.

Vasarį misija atmetė iškeltas versijas, esą koronavirusas galėjo pasklisti iš laboratorijos, ir pareiškė, kad užkratas greičiausiai galėjo persimesti žmogui nuo gyvūnų ar šaldytų laukinių gyvūnų produktų. PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas vėliau teigė, kad Jungtinių Tautų (JT) agentūra neatmeta nė vienos hipotezės.

Nuo pat pandemijos pradžios PSO sulaukia kritikos dėl besąlygiško pasitikėjimo Kinijos valdžios teiginiais apie infekciją.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas plėtojo teoriją, esą virusas galėjo išsprūsti iš didžiausio saugumo lygio laboratorijos Kinijos Uhano mieste, kur pirmą kartą buvo nustatytas naujasis koronavirusas.

Misija vyko po kelis mėnesius trukusių derybų su Kinija. Kinijos valstybinė žiniasklaida ir pareigūnai, įtariami iš pradžių slėpę koronaviruso protrūkio mastą, skleidžia teoriją, esą virusas prasidėjo ne Kinijoje, o buvo įvežtas.

Mokslininkai, pasirašę atvirą laišką, be kitų galimybių, neatmetė ir laboratorijos scenarijaus. Nė vienas iš pasirašiusiųjų nėra PSO remiamos misijos narys.

PSO atsisako ekspertų komandos Uhane vykdyto tyrimo tarpinės ataskaitos

PSO atsisakė planų paskelbti Uhane apsilankiusios ekspertų komandos, tyrusios koronaviruso ištakas, tarpinę ataskaitą, ketvirtadienio vakarą paskelbė „The Wall Street Journal“.

Kinijos mieste Uhane, kaip manoma, 2019 m. pabaigoje prasidėjo pirmasis koronaviruso, lėmusio pasaulinę pandemiją, protrūkis.

Neseniai iš misijos Uhane sugrįžusių ekspertų komanda paskelbė, kad tyrimo metu nepavyko tiksliai nustatyti viruso ištakų. JAV savo ruožtu atsakė esanti susirūpinusi dėl to, ką išsiaiškino ekspertų misija, ir spaudė Kiniją pateikti daugiau informacijos.

PSO vadovas T. A. Ghebreyesusas vasario 12 d. yra sakęs, kad preliminari tarpinė ataskaita, kurioje bus pateikti tyrėjų komandos Uhane atradimai, turėtų būti paskelbta netrukus po misijos pabaigos, o išsami ataskaita – po kiek laiko, per tam tikrą skaičių savaičių.

Tačiau dabar nuspręsta atsisakyti tarpinės ataskaitos, pranešė „The Wall Street Journal“. Žurnale cituojamas mokslininkų komandai vadovavęs Peteris Benas Embarekas.

Vietoj ankstesnių planų, tyrėjų komanda dabar yra nusprendusi skelbti išsamią galutinę ataskaitą su to, ką ištyrė Uhane, išvadomis, žurnalui teigė jis.

Išsami ataskaita „bus paskelbta per kelias ateinančias savaites, joje bus pateikti svarbiausi atradimai“, teigė P. B. Embarekas.

„Kadangi yra tiek daug susidomėjimo šia ataskaita, tarpinė santrauka nepatenkintų skaitytojų smalsumo“, – teigė jis.