Kaip rašo guardian.co.uk, atvejai, kai lėktuvo katastrofoje išgyvena vienintelis žmogus, yra reti, tačiau ne tokie reti, kad apie juos nežinotume. Per pastaruosius 40 metų įvyko mažiausiai 20 tokių incidentų. Nemaža dalis tokių išgyvenusiųjų – vaikai. Tačiau ekspertai tvirtina, kad galimybes išgyventi lėktuvo katastrofą padidina veikiau ne amžius, o sėkmė, sveikas protas ir sėdėjimas lėktuvo gale.

„Viskas priklauso nuo to, koks smūgis patiriamas ir kuriai lėktuvo korpuso daliai tenka daugiausia žalos“, – sako aviacijos saugos ekspertas Davidas Learmountas. Jo teigimu, statistiškai kiek didesnes galimybes išgyventi turi jauni ir sveiki vyrai, pasirinkę lėktuvo gale esančias vietas.

„Geriausiai išgyvenimui pasirengę yra jauni ir stiprūs vyriškiai. Jei ir išgyvenote patį kritimą, labai dažnai iškart po to įsiplieskia ugnis, tad išgyvena pirmieji išsikapstę iš lėktuvo, o tai dažniausiai būna dažnai keliaujantys jauni vyrai. Jie yra stiprūs, jauni, sveiki ir žino, kur yra išėjimai“, – aiškina ekspertas.

Keletas žymesnių istorijų apie žmones, kurie vieninteliai išgyveno lėktuvo katastrofą:

2009-ųjų birželio 29-oji

12-metė Bahia Bakari, Komorų salose sudužus „Yemenia“ oro linijų „Airbus“ orlaiviui, buvo ištraukta iš jūros. 13 valandų ji praleido įsikibusi lėktuvo nuolaužą. Šioje katastrofoje iš viso žuvo 152 keleiviai ir visa lėktuvo įgula. Bahia atsipirko įbrėžimais, mėlynėmis ir raktikaulio lūžiu.

Vienintelė avariją išgyvenusi Bahia Bakar

2003-ųjų liepos 8-oji

Trimetis Mohammedas el-Fatehas Osmanas buvo vienintelis išgyvenęs „Sudan Airways“ lėktuvo, skridusio SD39 reisu, katastrofą. 115 keleivių ir įgulą į Chartumą skraidinęs „Boeing 737“ nukrito iškart po to, kai pakilus iš Raudonosios jūros pakrantėje esančio Port Sudano pilotas pranešė apie iškilusias technines variklio problemas.

Iš karto po katastrofos berniukas buvo nuskraidintas į Londoną, kur laukė gydymas: jis patyrė nudegimus ir neteko vienos kojos dalies.

2003-ųjų kovo 6-oji

Kildamas iš pietinėje Alžyro dalyje esančio miesto Tamanraseto, sudužo „Air Algeria“ lėktuvas. Katastrofą išgyveno vienas žmogus – 28-erių karys Youcefas Djillali.

1997-ųjų gruodžio 15-oji

„Tajik Airlines“ orlaivis „Tupolev“ nukrito į netoli Šardžos miesto Jungtiniuose Arabų Emyratuose esančią upę. Žuvo visi 77 juo skridę keleiviai, tačiau įgulos narys Sergejus Petrovas išgyveno.

1987-ųjų rugpjūčio 16-oji

Keturmetė Cecelia Cichan buvo vienintelė, išgyvenusi 255 reisu skridusio „Northwest Airlines“ orlaivio katastrofą. Lėktuvas sudužo Detroite iš karto po pakilimo.

1972-ųjų sausio 26-oji

Ko gero, daugiausia klausimų ir ginčų kelianti išsigelbėjusiojo istorija. Serbė skrydžių palydovė Vesna Vulovic išgarsėjo visame sovietiniame bloke, kai, kaip manoma, nukrito iš dešimties tūkstančių metrų aukščio, ore susprogus lėktuvui, kuriame ji dirbo. Visgi tyrimuose suabejota oficialia įvykių versija. Alternatyvi versija teigė, kad herojiškas V. Vulovic išsigelbėjimas buvo sufalsifikuotas, jog nukreiptų dėmesį nuo „draugiškos ugnies“ incidento.