Teatrališkais elementais papildyta demonstracija buvo surengta aikštėje priešais Džakartoje veikiančią Indonezijos ginkluotųjų pajėgų vyriausiąją būstinę. Aukšto rango JAV pareigūnams teko stebėti ne vieną apie nenuginčijamą karių meistrystę turėjusią byloti sceną.

Vienoje iš jų kareivis užrištomis akimis šaudė į kolegos tarp kojų laikomą pripučiamą balioną. Tiesą sakant, vieną kartą karys tikrai prašovė pro šalį, tačiau apskritai epizodas, dėkui Dievui, baigėsi laimingai – niekas nenukentėjo.

Dundant būgnams Indonezijos kariai pademonstravo ne vieną kvapą gniaužiantį triuką iš gausaus Rytų kovos menų arsenalo. Jie daužė galvomis betono plokštes, skaldė rankomis deginančiai karštas plytas, iki pusės apsinuoginę voliojosi po stiklo šukes, praneša agentūra „Reuters“.

Visgi didžiausią įspūdį sukėlusia scena, ko gero, reikėtų vadinti pasirodymą su gyvomis gyvatėmis. Kariai išleido jas iš krepšių ir išmėtė po aikštę vos per kelis žingsnius nuo tos vietos, kurioje stovėjo J. Mattisas.

Pavyzdžiui, karališkajai kobrai pavyko prisigauti beveik prie pat JAV gynybos ministro kojų. Bebaimiai Indonezijos kariai drąsiai čiupo plėšriuosius roplius, nurėžė jiems galvas ir pagirdė vienas kitą gyvačių krauju, o vienas šaunuolis net perkando gyvatę pusiau.

Pačioje pasirodymo pabaigoje, skambant muzikai iš kino juostos „Neįmanoma misija“ („Mission: Impossible“), Indonezijos kariai surengė įkaitų gelbėjimo operacijos imitaciją. Nebuvo apsieita be sraigtasparnių ir tarnybinių šunų. „Šunys, kaip kad matote, apkandžiojo teroristą“, – pakomentavo diktorius priešais JAV pareigūnų akis besirutuliojantį veiksmą.

Agentūra „Reuters“ pranešė, kad J. Mattisas nesugebėjo iš karto pakomentuoti prieš akimirką regėtų vaizdų. Šiuo jautrios psichikos žmonėms veikiausiai nerekomenduotinu pasirodymu buvo baigtas Pentagono vadovo vizitas Indonezijoje. Dabar jo laukiama Vietname.