„Karalienei buvo malonu patvirtinti gerbiamojo parlamento nario Davido Daviso paskyrimą valstybės sekretoriumi dėl išstojimo iš Europos Sąjungos“, – sakoma Dauningo gatvės pranešime.

P. Hammondas keičia G. Osborne'ą finansų ministro poste

Philipas Hammondas taps naujuoju Didžiosios Britanijos iždo kancleriu, pakeisdamas George'ą Osborne'ą, kuris pasitraukė iš vyriausybės, kai naująja premjere buvo paskirta Theresa May, trečiadienį pranešė Dauningo rūmai.

Ph. Hammondas nuo 2014 metų užėmė užsienio reikalų sekretoriaus pareigas darbą baigiančioje atsistatydinusio premjero Davido Camerono vyriausybėje.

Antrasis iždo lordas (pirmasis yra ministras pirmininkas) dirbs Dauningo gatvės 11-ame numeryje, kuris yra prisišliejęs prie premjerės

11-ajame numeryje, virš iždo kanclerio biuro, esantis butas yra didesnis negu 10-ajame. Premjerai D. Cameronas ir Tony Blairas buvo pasirinkę gyventi 11-ojo numerio bute, o Th. May gali pasekti jų pavyzdžiu, tad Ph. Hammondui gali tekti įsikurti virš vyriausybės vadovės oficialiosios rezidencijos.

„Parlamento narys George'as Osborne'as atsistatydino iš vyriausybės. Tolesni ministrų paskyrimai bus paskelbti šį vakarą“, – sakoma trečiadienio premjerės biuro pranešime.

G. Osborne'as buvo D. Camerono dešinioji ranka, o prieš referendumą laikytas labiausiai tikėtinu kandidatu perimti jo postą.

Tačiau jo agresyvi kampanija už Britanijos pasilikimą ES nare supykdė dalį Konservatorių partijos kolegų ir narių, o kai D. Cameronas nusprendė atsistatydinti plebiscite nubalsavus už „Brexit“, G. Osborne'as atsisakė varžytis dėl lyderio posto.

Ph. Hammondą užsienio reikalų sekretoriaus poste pakeis buvęs Londono meras Borisas Johnsonas, kuris prieš referendumą buvo „Brexit“ kampanijos vėliavnešys.

DELFI primena, kad D. Britanijos pasitraukimo iš ES šalininkų kampanijos veidas ir vėliavnešys, buvęs Londono meras B. Johnsonas visus pribloškė, kai po referendumo pareiškė nesieksiantis perimti ministro pirmininko posto iš atsistatydinti nusprendusio Davido Camerono, nors daugelis prognozavo, kad po „Brexit“ stovyklos pergalės referendume jis pasielgs priešingai.

B. Johnsonas pareigose pakeis Philipą Hammondą. Buvusi energetikos ministrė Amber Rudd tampa vidaus reikalų ministre.

Michaelis Fallonas tęs gynybos ministro pareigas, o iki 2011 m. šias pareigas ėjęs Liamas Foxas grįžta į vykdomąją politiką ir taps tarptautinės prekybos ministru.

Laukiant deryboms dėl „Brexit“ A, Merkel ir T. May pabrėžia „draugiškus ryšius“

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir naujoji Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May, kurios laukia užduotis išvesti savo šalį iš Europos Sąjungos (ES), trečiadienį per pirmąjį savo pokalbį telefonu vėl patvirtino abiejų šalių „draugiškus ryšius“.

A. Merkel pasveikino Davido Camerono įpėdinę su paskyrimu ir palinkėjo jai sėkmės, sakoma kanclerės atstovo Steffeno Seiberto pareiškime.

„Abi sutiko, kad bendradarbiavimas išmėgintų draugiškų ryšių tarp abiejų šalių dvasioje turėtų tęstis, įskaitant ir būsimas derybas dėl Britanijos pasitraukimo iš ES“, – sakė jis.

T. May, kuri, pasak vyriausybės, trečiadienį perėmusi ministro pirmininko pareigas taip pat pasikalbėjo su Prancūzijos ir Airijos lyderiais, akcentavo savo įsipareigojimą įgyvendinti „Brexit“, bet ragino būti kantrius.

„(Ji) paaiškino, kad mums reikės kažkiek laiko pasirengti šioms deryboms , ir kalbėjo apie savo viltį, kad jos gali vykti konstruktyvioje ir pozityvioje dvasioje“, – kalbėdama apie tuos telefoninius pokalbius sakė Dauningo gatvės atstovė.

T. May pirmtakas D. Cameronas atsistatydino po dramatiško birželio 23-iosios referendumo, per kurį britai nusprendė išstoti iš ES.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)