Pirmadienį ryte Viduržemio jūroje buvo išgelbėti 68 žmonės, vėliau – dešimtys kitų, rašoma organizacijos paskelbtame pranešime.

„Sea Eye“ yra vienintelė nevyriausybinė organizacija, nenutraukusi migrantų gelbėjimo operacijų, kai praėjusį mėnesį suintensyvėjo koronaviruso pandemija.

Ji nurodė pirmadienį sulaukusi žinutės iš Vokietijos vidaus reikalų ministerijos su prašymu „nesileisti į jokias keliones ir atšaukti anksčiau išplaukusius laivus“.

Tuo tarpu Italija ir Malta „leido [Vokietijos] užsienio reikalų ministerijai aiškiai suprasti, jog nesutiks, kad išgelbėti žmonės jose išsilaipintų“, nors yra sutarta, kad Europos Sąjungos valstybės narės dalysis migrantais, rašoma organizacijos pranešime.

Visgi „Sea Eye“ paprašė Berlyno padėti organizuoti 150 migrantų transportavimą į Vokietiją.

Organizacija pranešė, kad per gelbėjimo operaciją iš laivo, plaukiojančio su Libijos vėliava, buvo paleista šūvių į orą.

„Labai sunerimau dėl savo įgulos ir pabėgėlių, kai išgirdau libių šūvius“, – sakė Stefanas Schuetzas iš „Sea Eye“.

Laivui „Alan Kurdi“ pabaigus gelbėjimo operaciją, jis sulaukė pranešimo apie kitą maždaug tuo pat metu į bėdą patekusį migrantų laivą. Pirmasis į nelaimės vietą atplaukė italų laivas, tačiau jis nepriėmė migrantų, nurodė „Sea Eye“.

„Alan Kurdi“ evakavo žmones iš antro laivo ir šiuo metu su iš viso 150 išgelbėtų žmonių ieško uoto saugiai prisišvartuoti, sakė organizacija ir pridūrė, jog tarp išgelbėtųjų yra vaikų ir besilaukianti moteris.