„Versace“ suknele vilkėjusi ir žaliu peruku pasidabinusi atlikėja susirinkusiuosius Romoje pavadino meilės revioliucionieriais.

"Mes kovojame už laisvę, mes kovojame už teisingumą, mes kviečiame gailestingumui ir, svarbiausia, norime visiško lygiateisiškumo dabar," kalbėjo Lady Gaga, savo kritikoje pasaulio šalių vyriausybėms, pasak naujienų agentūros AFP, išskyrusi Libaną, Lietuvą, Lenkiją, Rusiją ir Artimųjų Rytų šalis

"Aš stoviu čia kaip pasaulio moteris ir kartu su jumis prašau pasaulio vyriausybių padėti mūsų svajonėms apie lygiateisiškumą", sakė popmuzikos žvaigždė.

25 metų dainininkė, kurią žurnalas "Forbes" paskelbė įtakingiausia šių metų garsenybe, pernai pasisakė prieš JAV ginkluotųjų pajėgų politiką, pagal kurią homoseksualūs kariškiai privalo neviešinti savo orientacijos, kitaip jiems gresia pašalinimas iš karinės tarnybos. Vėliau ši politika buvo atšaukta.

Gėjų parado "EuroPride" organizatoriai sakė norintys pabrėžti, jog Italija pagal gėjų teisių užtikrinimą yra viena iš labiausiai atsiliekančių Europoje - šalyje nėra įstatymų prieš homofobinį smurtą, taip pat nepripažįstamos gėjų civilinės sąjungos.

Italijos gėjų teisių aktyvistų organizacijos "Arcigay" direktorius Paolo Patane sakė turįs vilčių, kad šis paradas padės "išstumti" S.Berlusconi vyriausybę, kuri dar neatsigavo po žeminančio pralaimėjimo šį mėnesį vykusiuose valdžios rinkimuose.

Dviejų nedidelių opozicijos partijų - "Vertybių Italija" bei "Kairė, ekologija ir laisvė" - sakė prisidėsiančios prie parado, kuris vyks referendumo, mesiančio dar vieną iššūkį vyriausybei, išvakarėse.

Organizatoriai sakė, jog į šį paradą susirinko apie milijonas žmonių. Siekiant apsisaugoti nuo bet kokių smurto protrūkių, imtasi griežtų saugumo priemonių.

Tuo tarpu religinė organizacija "Kristaus kariuomenė" (Militia Christi) pranešė surengsianti protesto akciją prieš gėjų maršą, o katalikai politikai perspėjo iškilią gėjų teisių gynėją Lady Gagą neskelbti jokių provokuojančių pareiškimų apie popiežių.

"Gėjų pasaulis nesijaučia esantis atstovaujamas asmens, kuris kuria Jėzų įžeidžiančius vaizdo klipus, - sakė parlamento pirmininko pavaduotojas Rocco Buttiglione. - Jeigu Lady Gaga užsipuls Šventąjį Tėvą arba Katalikų Bažnyčią, milijonai nuosaikiųjų gėjų nepripažins palaikantys tokius komentarus."

Tuo tarpu šeimos politikos jaunesnysis ministras Carlo Giovanardi pasmerkė maršą, nes jis tesantis "proga pasityčioti iš Šventojo Tėvo, pasišaipyti iš dvasininkų ir tų, kurie pašvenčia savo gyvenimą kitiems, persirengus visokiausiais kostiumais."

Kalbėdamas apie Lady Gaga, politikas pridūrė: "Galbūt ji blogai susipažinusi su mūsų šalimi, nes visos apklausos rodo, jog didžioji dauguma italų nusistatę prieš vyro santuoką su vyru arba moters su moterimi."

Paradas Romos centre prasidėjo apie 16 val.. Gatvėmis važiavo apie 40 platformų, tarp jų pavadinta "Vaivorykštės šeima". Ant jos šoko ir dainavo gėjų poros ir jų įsivaikintos atžalos ir transvestitai, vilkintys Lady Gaga įvaizdį kopijuojančius kostiumus.

Buvęs parlamento narys transvestitas Vladimiras Luxuria , kuris 1994 metais organizavo pirmąjį Italijoje gėjų paradą, sakė, jog šeštadienį vykusios eitynės dėl dabartinės padėties šalyje bus labiau protestas, o ne šventė.

"Žuvis pūva nuo galvos, o mes turime premjerą, kuris yra gėjų persekiotojas", - V.Luxuria sakė naujienų agentūrai AFP. Jo poziciją palaikė P.Patane, kritikuodamas Italijos "labiausiai atsilikusią vyriausybę" nuo Antrojo pasaulinio karo.

Pernai buvo kilęs skandalas dėl vieno homofobinio S.Berlusconi komentaro: "Geriau jausti aistrą gražiai moteriai negu būti gėjumi", nors premjeras šio pareiškimo nesureikšmino.

Aktyvistai greitai reagavo, papuošę plakatus ir marškinėlius šūkiu: "Geriau būti gėjumi, o ne S.Berlusconi".