Naktiniame gėjų klube „Pulse“ sekmadienio paryčiais O. Mateenas nušovė 53 žmones, o dar daugiau nei šimtą sužeidė. Skelbiama, kad tai kruviniausios masinės žudynės šiuolaikinėje Amerikos istorijoje.

Šaltinis „The Daily Beast“ žurnalistams teigia, kad FTB jaunu vyru susidomėjo dar 2013 metais, į pareigūnų akiratį jis vėl pakliuvo 2014 metais. FTB netgi buvo pradėjęs tyrimą, tačiau galiausiai, neradus įrodymų, teko jį nutraukti.

„Jis pareigūnams žinomas. Į jų taikinį buvo patekęs ir anksčiau“, – sako šaltinis.

Šaltinis pasakoja, kad klube siautėjęs žudikas gimė Niujorke, kurį laiką buvo vedęs moterį iš Naujojo Džersio. Jo tėvas Seddique Mateenas gyvena Floridoje, tačiau šiuo metu verslo reikalus tvarko Afganistane.

S. Mateenas „NBC News“ pasakojo, kad jo sūnų papiktino du besibučiuojantys vyrai.

„Noriu pasakyti, kad man labai gaila. Mes tikrai nežinojome, ką jis ketina daryti. Kaip ir visa šalis, esame ištikti šoko“, – kalbėjo žudiko tėvas ir pridūrė, kad išpuolis tikrai neturi „nieko bendro su religija“.

Floridos juridinių asmenų registras nurodo, kad Seddique Mateenas vadovauja pelno nesiekiančiai organizacijai „The Durand Jirga Inc.“. Ši organizacija įkurta 2010 metais ir registruota Port St. Lucie. Floridoje – adresu, kur, kaip teigiama, gyvena tiek tėvas, tiek sūnus.

O. Mateenas buvo Amerikos pilietis, jo tėvai kilę iš Afganistano, skelbia „CBS News“. FTB agentas Ronas Hopperis žurnalistus patikino, kad O. Mateenas galėjo būti linkęs į ekstremizmą.

Teisėsaugos šaltinio teigimu, kol kas informacijos, jog žudikas galėjo būti susijęs su teroristine organizacija „Islamo valstybė“, nėra.

Neseniai pasirodė informacijos, kad „Islamo valstybė“ išplatinusi vaizdo kreipimąsi, kuriame teigia, kad jos sekėjai turėtų vykdyti išpuolius ir taip paminėti ramadano pradžią.

Žinutę įrašė „Islamo valstybės“ atstovas Abu Mohammedas Al Adnani, ji paskelbta gegužės pabaigoje.

Ramadanas – užkariavimų ir džihado mėnuo. Ruoškitės, būkite pasirengę visiems bedieviams ir netikintiems jį paversti tragedijų mėnesiu. Ypatingai tiems, kurie su mūsų kalifatu kovoja Europoje ir Amerikoje“, – teigiama žinutėje.

O. Mateenas išpuolį įvykdė AR-15 stiliaus automatiniu šautuvu ir pistoletu, teigia Orlando policijos vadovas (iš pradžių nuogąstauta, kad jis turi ir savadarbį sprogmenį, bet ši informacija nepasitvirtino). O. Mateenas į „Pulse“ klubą atėjo maždaug 2 valandą nakties ir pradėjo šaudyti.

Daugumai iš 320 klube buvusių žmonių pavyko pabėgti. Įkaitais nusikaltėlis paėmė kelis žmones, kurie slėpėsi tualete. Maždaug 6 valandą ryto į klubą įsiveržė specialusis policijos būrys. Įvyko susišaudymas. O. Mateenas buvo nušautas.

Prabilo ir buvusi žudiko žmona: jis smurtavo

Buvusi 29 metų įtariamojo žudiko, kuris sekmadienį paryčiais Orlando naktiniame gėjų klube nušovė daugiau nei 50 žmonių, žmona žurnalistams sakė, kad buvęs sutuoktinis buvęs labai agresyvus, nestabilios psichikos ir nuolat prieš ją smurtavęs.

Moteris teigia, kad su Omaru Mateenu susipažino internete prieš aštuonerius metus. Jausmų būta tokių stiprių, kad jį persikėlė į Floridą ir už jo ištekėjo.

Iš pradžių santuokinis gyvenimas klostęsis ramiai, tačiau neilgai trukus vyras ėmęs smurtauti.

„Jis tikrai nebuvo stabilios psichikos. Nuolat mane mušdavo. Grįždavo namo ir nė iš šio, nė iš to imdavo mojuoti kumščiais. Priežasčių rasdavęs visada – tai skalbiniai nesutvarkyti, kai vakarienė neskani“, – teigia prisistatyti nepanorusi moteris.

Buvusi žudiko žmona sakė, kad vyro tėvai kilę iš Afganistano, tačiau jis pats gimė Niujorke. Vėliau šeima persikėlė į Floridą. „Myspace“ įkeltose nuotraukose O. Mateenas įamžintas besidarantis asmenukes ir vilkintis Niujorko policijos departamento pareigūno aprangą.

Moteris pasakoja, kad tuo metu, kai internete susipažino su būsimu vyru ir persikėlė pas jį į Floridą, išgyveno labai sunkų laikotarpį. Pora susituokė 2009 metų kovą, persikėlė į dviejų miegamųjų namus Fort Pierce rajone. Būstas priklausė O. Mateeno šeimai.

„Tikrai atrodė normalus“, – pasakoja buvusi nukauto žudiko žmona ir pridūrė, kad jis niekada nebuvęs itin religingas, dažnai lankydavęsis sporto salėje. Ji tvirtina, kad santuokos metu jokio vyro polinkio į radikalųjį islamą ar ekstremizmą nepastebėjusi. Moteris patvirtino, kad jis turėjęs nedidelio kalibro šaunamąjį ginklą, nes dirbo netoliese namų buvusioje nepilnamečių kolonijoje apsaugos darbuotoju.