Badauja tamsoje

Prieš tris savaites naujai suliepsnojęs Izraelio vyriausybės ir sukarintų palestiniečių organizacijų konfliktas verčia kentėti niekuo dėtus civilius gyventojus. Pranešama, jog pusė Gazos ruožo kepyklų dėl žaliavų trūkumo jau buvo priverstos užsidaryti, o dauguma likusių pradėjo naudoti antrarūšius grūdus, kuriais anksčiau buvo šeriami tik gyvuliai.

Ne mažiau skaudi problema - humanitarinės pagalbos sustabdymas. JT Paramos ir viešųjų darbų agentūros (UNRWA) duomenimis, maždaug pusė iš 1,5 mln. Gazos ruožo gyventojų yra labai priklausomi nuo pagalbos iš užsienio, o apie 20 tūkst. žmonių jau dabar priversti badauti, negaudami UNRWA skiriamo kasdienio maisto davinio.

Gazos ruože taip pat jaučiamas elektros energijos stygius. Pritrūkusi degalų, veiklą buvo priversta nutraukti vienintelė elektrinė, o per sieną iš Izraelio tiekiamos elektros energijos visiems neužtenka. Gazos vandenvalos įmonė dėl energijos trūkumo priversta tiesiai į Viduržemio jūrą leisti neišvalytas nuotekas, todėl iškilo epidemijų protrūkio grėsmė.

Karen AbuZayd, UNRWA generalinė komisarė, perspėja pasaulį apie gresiančią "katastrofą", jeigu Izraelis nedelsdamas neatidarys sienos humanitarinės pagalbos organizacijų sunkvežimiams.

"Siena uždaryta gerokai ilgesniam laiko tarpui, negu kada nors anksčiau. Savo sandėliuose mes nieko nebeturime. Jeigu tai tęsis, viskas baigsis katastrofa, tikra nelaime", - teigė K.AbuZayd.

Praėjusią savaitę apie blogėjančią padėtį Gazos ruože kalbėjo ir JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas, tačiau liko neišgirstas.

Smurto ratas įsisuko

Užvakar Izraelis leido į Gazos ruožą įvažiuoti 40 sunkvežimių su maisto produktais. Taip pat laikinai buvo atnaujintas degalų tiekimas, tačiau netrukus jis buvo nutrauktas, motyvuojant tuo, kad į Izraelio teritoriją buvo paleista raketa. ES pareigūnų teigimu, gauto degalų kiekio Gazos elektrinei užteks vos vienai dienai.

Siena su Gazos ruožu buvo uždaryta netrukus po to, kai iš palestiniečių organizacijos "Hamas" kontroliuojamos teritorijos į Izraelio pasienio miestus buvo paleistos kelios raketos. Prieš tai Izraelio kariuomenė buvo įsiveržusi į Gazos ruožą, kur nukovė keletą palestiniečių karių.

Šie incidentai nutraukė penkis mėnesius trukusias trapias paliaubas. Kaip ir anksčiau, vienos pusės smurtiniai veiksmai skatina kitą pusę atsakyti tuo pačiu. Didžiausią nerimą kelia tai, jog blokadą kenčiančių palestiniečių įniršis netrukus gali pasiekti kritinę ribą.

Kaip pranešė Izraelio naujienų portalas Haaretz.com, šalies ginkluotųjų pajėgų pareigūnai svarsto galimybę iš naujo okupuoti dalį Gazos ruožo. Vis dėlto ši perspektyva nėra labai viliojanti, kadangi vien humanitarinė pagalba okupuotos teritorijos gyventojams Izraeliui per dieną kainuotų apie 17 mln. naujųjų šekelių (11,6 mln. litų). Be to, nemažai kainuotų ir didelių pajėgų dislokavimas priešiškai nusiteikusioje teritorijoje.