Egipto, kuris tarpininkavo paliaubas padėjusių sudaryti derybų maratonui, užsienio reikalų ministras trečiadienį paskelbė apie kovos veiksmų nutraukimą per bendrą spaudo konferenciją Kaire kartu su JAV valstybės sekretore Hillary Clinton.

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba paragino Izraelį ir Gazos Ruožą kontroliuojantį islamistų judėjimą "Hamas" laikytis paliaubų, taip pat kartu su JAV prezidentu Baracku Obama pagyrė Egipto prezidentą Mohamedą Mursi už tarpininkavimą, siekiant nutraukti smurtą.

Sutartyje, kurios kopiją gavo naujienų agentūra AFP, Izraelis raginamas "sustabdyti visus priešiškus veiksmus ... sausumoje, jūroje ir ore, įskaitant įsibrovimus ir taikymąsi į asmenis", o palestiniečių grupuotės kviečiamos baigti "raketų atakas ir visas atakas palei sieną".

Izraelis bus įpareigotas sušvelninti suvaržymus Gazos Ruožo gyventojams pagal sutartį, kurioje nurodoma, kad "įgyvendinimo procedūros bus sprendžiamos" praėjus parai po paliaubų įsigaliojimo, atidarant Gazos Ruožo sienos perėjas ir leidžiant laisvą žmonių bei prekių judėjimą.

"Tai yra kritinis momentas šiam regionui, - sakė H.Clinton. - Ateinančiomis dienomis Jungtinės Valstijos dirbs su partneriais regione, kad ši pažanga būtų įtvirtinta."

Po dar vienos smurto dienos, nusinešusios 18 palestiniečių gyvybių, Izraelio premjero Benjamino Netanyahu biuras pareiškė, kad jis pasiruošęs suteikti galimybę taikai.

"Netanyahu kalbėjosi su prezidentu Baracku Obama ir sutiko su jo rekomendacijomis suteikti galimybę Egipto pasiūlymui nutraukti ugnį, tuo pačiu suteikiant galimybę stabilizuoti padėtį ir ją apraminti", - sakoma kanceliarijos pranešime.

B.Obama pagyrė B.Netanyahu už sutikimą su paliaubų pasiūlymu, "pakartodamas, kad Izraelis išlaiko teisę ginti save", nurodė Baltieji rūmai.

Pirmosiomis minutėmis po paliaubų įsigaliojimo trečiadienį 19 val. Grinvičo (21 val. Lietuvos) laiku Gazos mieste gatvės buvo tamsios ir tuščios, tačiau greitai žmonės pasipylė iš savo namų, džiūgaudami dėl "pergalės", kai pasirodė, kad ugnies nutraukimo laikomasi.

Visame Gazos Ruože buvo girdimas šaudymas švenčiant pergalę, o į dangų kilo fejerverkai, nors virš anklavo tebeskraidė Izraelio bepiločiai lėktuvai.

"Pasipriešinimas triumfavo", - šaukė kai kurie, taip pat skanduodami "Allahu akbar" (Dievas visų didžiausias).

15 narių turinti JT Saugumo Taryba, paraginusi abi puses laikytis susitarimo, savo pranešime taip pat kvietė imtis tarptautinių pastangų ir suteikti "skubią pagalbą" Gazos Ruožui.

Turi būti užtikrintas "skubus ir netrikdomas tokios humanitarines pagalbos teikimas, įskaitant maistą, degalus ir gydymą", sakoma pranešime.

Tuo tarpu šį mėnesį perrinktas B.Obama prisidėjo prie balsų, giriančio M.Mursi tarpininkavimą, choro.

"Prezidentas padėkojo prezidentui Mursi dėl jo pastangų pasiekti tvarias paliaubas ir už jo asmeninį vadovavimą derantis dėl pasiūlymo nutraukti ugnį", - nurodė Baltieji rūmai.

Europos Sąjungos (ES) lyderiai Jose Manuelis Barroso ir Hermanas Van Rompuy taip pat pasveikino šias paliaubas, tuo pačiu pažymėdami, kad abi pusės privalo "užtikrinti jų laikymąsi ir užkirsti kelią smurto atnaujinimui".

Tremtyje gyvenantis "Hamas" vadovas sakė, kad Izraelis "neįvykdė jokių savo tikslų" ir padėkojo Iranui už pagalbą jo islamistų judėjimui per šį konfliktą.

"Po aštuonerių dienų Dievas atitraukė jų rankas nuo Gazos žmonių, ir jie buvo įtikinti sutikrti su pasipriešinimo sąlygomis", - Khaledas Meshaalas sakė Kaire.

Paliaubų sutartis buvo sudaryta po visą dieną šiame regione vykusių intensyvių diplomatinių pastangų, padedant atvykusiems H.Clinton ir JT generaliniam sekretoriui Ban Ki-moonui, kurie sakė, kad šios susitarimo detalės dar turi būti suderintos.

"Dar reikia įtvirtinti daug detalių, kad paliaubos būtų tvarios. Tikiuosi, jie galutinai susitars dėl šių detalių kiek įmanoma greičiau", - JT vadovas sakė Jordanijos sostinėje Amane.

Vilties, kad bus paskelbtos paliaubos, buvo likę mažai, praėjus kelioms valandoms po sprogdinimo viename autobuse Tel Avivo centre, kai Izraelis smogė atgal pražūtingais antskrydžiais Gazos mieste ir kitur palestiniečių pajūrio anklave.

Sprogimas, per kurį buvo sužeisti 17 žmonių, nugriausdėjo netoli Izraelio gynybos ministerijos, o B.Netanyahu atstovas tuojau po šio išpuolio socialiniame tinkle "Twitter" paskelbė: "Tai buvo teroro ataka".

Tuojau po to šeši palestiniečiai žuvo per aviacijos smūgius Gazos mieste.

Izraelis pradėjo puolimą lapkričio 14 dieną, nukaudamas vieną svarbų "Hamas" karinį lyderį. Vėliau žydų valstybė atakavo dar per 1 500 taikinių.

Gazos Ruožo kovotojai atsakė paleisdami per 1 500 raketų į Izraelį, tačiau išliaupsinta priešraketinės gynybos sistema "Geležinis kupolas" (Iron Dome) numušė daugiau nei 420 iš jų.

Trečiadienį Izraeliui smogė 12 raketų, paleistų iš Gazos Ruožo per kelias valandas po paliaubų paskelbimo, vienas policijos atstovas sakė naujienų agentūrai AFP. Dėl šių atakų žmonės nenukentėjo ir nebuvo padaryta jokios žalos, nes raketos krito daugiausiai atviruose laukuose pietinėje žydų valstybės dalyje.

Per šį konfliktą žuvo mažiausiai 155 palestiniečiai ir penki izraeliečiai.

Smurtas prasiveržė Izraeliui ruošiantis sausį vyksiantiems visuotiniams rinkimams, padidindamas tikimybę, kad žydų valstybė surengs didelio masto sausumos pajėgų puolimą, panašią į niokojančią 22 dienų operaciją, pradėtą 2008 metų gruodžio pabaigoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)