Daugeliu atveju santuokos vykdomos pažeidžiant vietos šalių įstatymus. O merginos, kurios tampa tokios santuokos aukomis, patenka į didesnę rizikos grupę tapti seksualinės prievartos, prekybos žmonėmis aukomis ar mirti gimdydamos.

Tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Gelbėkit vaikus“ spalį paskelbė gąsdinančią statistiką – kas septynias sekundes pasaulyje ištekinama jaunesnė nei 15 metų mergaitė. Naujausia studija pristato mergaičių galimybių indeksą, kur šalys vertinamos keliais kriterijais, pavyzdžiui, dėl suteikiamos galimybės mokytis, vaikų santuokų skaičiaus.

Tyrimas parodė, kad geriausios sąlygos mergaitėms suteikiamos Šiaurės Europos šalyse, o Centrinėje Afrikos Respublikoje, Nigeryje ir Čade mergaite būti blogiausia pasaulyje. Pirmą lapkričio savaitę užsienio žiniasklaidoje pasirodė svarstymų, kaip reikėtų vertinti organizacijos parengtą indeksą ir ar skaičiai apie jaunesnių nei 15 metų mergaičių ištekinimą kas septynias sekundes yra realūs.

Remiantis UNICEF duomenimis, daugiau nei 700 mln. mergaičių šiandien ištekinamos dar neturėdamos 18 metų, o kas trečia mergaitė buvo jaunesnė nei 15. Tradicinis atvejis – dar nepilnametės mergaitės ištekinamos už kur kas vyresnio vyro. Dauguma tokių mergaičių kilusios iš skurdžių šeimų, kaimo vietovių, daugiausia Pietų Azijoje ir Afrikoje. Daugeliu atveju santuokos vykdomos pažeidžiant vietos šalių įstatymus. O merginos, kurios tampa tokios santuokos aukomis, patenka į didesnę rizikos grupę tapti seksualinės prievartos, prekybos žmonėmis aukomis ar mirti gimdydamos.

Nepaisant tarptautinių pastangų užkirsti kelią šiai praktikai, organizacija „Gelbėkit vaikus“ („Save the Children“) spėja, kad moterų, ištekinamų dar vaikystėje, skaičius 2030 m. išaugs iki 950 mln., o 2050 m. – iki 1,2 mlrd.

Tarptautinė organizacija teigia, kad vaikų santuokos atvejai dažnesni skurdo, humanitarinės katastrofos ar karinio konflikto atvejais. Pavyzdžiui, „Gelbėkit vaikus“ pastebi, kad Sirijoje per karą padaugėjo mergaičių ištekinimo atvejų. O per ebolos proveržį Siera Leonėje, uždarius mokyklas, paauglių mergaičių nėštumo atvejų išaugo iki 14 tūkst.

Tūkstantiniai skaičiai yra viena, bet skaičių išskaidymas į vienetus per sekundes šokiruoja. „Gelbėkit vaikus“ apskaičiavus, kad kas septynias sekundes pasaulyje ištekinama jaunesnė nei 15 metų mergaitė, kai kurios užsienio žiniasklaidos priemonės ėmė domėtis, ar tokie skaičiai tikrai realūs. Jei šis skaičius teisingas, rašo BBC, tai reikštų, kad kasmet ištekinama 4,5 mln. nepilnamečių mergaičių.

Surinkti duomenis apie vaikų santuokas nėra lengva, nes daugelyje šalių tokios santuokos yra neleistinos, tad ir oficialios statistikos nėra.

„Gelbėkit vaikus“ pasitelkė tarptautines namų ūkių apklausas, kurios padeda skirti paramą 100 žemų ir vidutinių pajamų šalims. Organizacija peržiūrėjo visus 20–24 metų amžiaus moterų atsakymus, kuriose jos buvo nurodžiusios, kada ištekėjo. Remiantis šiomis apklausomis, daugiausia mergaičių ištekinama Centrinėje Afrikos Respublikoje ir Čade, maždaug trečdalis jų nurodė, kad buvo ištekintos jaunesnės nei 15 metų.

Taip nustatyta, kad 7,5 proc. pasaulio 20–24 metų amžiaus moterų buvo ištekintos jaunesnės nei 15. „Gelbėkit vaikus“ organizacija šiuos procentus pavertė skaičiais ir padalijo į metus, vėliau – į sekundes. Vis dėlto organizacija teigia, kad dalis moterų apklausose nenurodo savo tikrojo ištekinimo amžiaus, būtent todėl, kad tai patvirtintų, jog jų šeimos pažeidė įstatymus. Taigi skaičiai gali būti tik dar didesni.

Vis dėlto yra ir gerų žinių. Palyginti su 1985 m. duomenimis, mergaičių ištekinimo skaičius nuo 12 metų sumažėjo iki 7,5 proc. Pastebima, kad tokių santuokų sumažėjo Azijoje ir Artimuosiuose Rytuose, tačiau vaikų santuokų skaičiai šiuose regionuose vis tiek viršija vidurkį.

Jungtinės tautos iki 2030 m. yra numačiusios išspręsti vaikų santuokų problemą, tačiau, jei tai norima padaryti, veiksmų reikia imtis nedelsiant. Dramatiškų pokyčių verkiant reikia Indijoje. Ten beveik pusė šalies mergaičių išteka prieš sulaukdamos 15 metų. Tiesa, paskutiniai turimi duomenys apie santuokas Indijoje yra 10 metų senumo. Kitąmet turėtų pasirodyti naujausi duomenys, kurie, viliamasi, parodys gerokai sumažėjusius skaičius. Tuomet tai įneštų didelių pokyčių ir į bendrus pasaulinius tyrimus.