Kaip ženklą, kad V. Putinas praranda kontrolę, T. Snyderis nurodė savo įraše tviteryje, jog kai kurie buvę Rusijos valdžios pareigūnai, kaip antai, Dmitrijus Medvedevas, kalba apie pasekmes, kurios laukia Ukrainos ir Vakarų.

D. Medvedevas, – ištikimas V. Putino sąjungininkas, buvęs Rusijos prezidentas, – neseniai įspėjo, kad Vakarų reakcija į Rusijos karą Ukrainoje gali baigtis tuo, kad Rytų Europos šalis praras „valstybės suvereniteto likučius ir jos nebeliks pasaulio žemėlapyje“.

„Įprastai naujienose pateikiant tokio pobūdžio pareiškimus didžiausias dėmesys skiriamas jų turiniui. Kyla pagunda pasiduoti Rusijos baimės propagandai. Vis dėlto tikroji istorija yra tokia, kad dabar ne tik V. Putinas, bet ir kiti žmonės jaučiasi turintys teisę skelbti tokio pobūdžio pareiškimus. Prieš karą tokių dalykų buvo mažiau“, – teigė T. Snyderis.

Jis taip pat argumentavo, kad ši „pražūties propaganda“ demonstruoja lojalumą V. Putinui, kita vertus, galbūt ruošia „kovai dėl valdžios, [kuri prasidės], kai V. Putinas žlugs“.

„Jeigu Rusija pralaimės karą, dabar radikaliai pasisakantys žmonės bus apsisaugoję. Na, o aš būčiau linkęs laikyti drastiškus pareiškimus įrodymu, kad įtakingi rusai mano, jog Rusija pralaimi“, – sakė jis.

„Abejočiau, ar D. Medvedevas, kuris daugelį metų buvo laikomas liberalia alternatyva V. Putinui, pats tiki antisemitiniais, antilenkiškais ir antivakarietiškais pareiškimais, kuriuos publikuoja „Telgram“ kanale. Jis kuria profilį, kuris gali būti naudingas vėliau (kaip kadaise buvo naudingas jo technokrato profilis)“, – teigė T. Snyderis.

Pasak istoriko, V. Putinas laikomas silpnu dar ir todėl, kad jo kariuomenei nepavyksta pasiekti keltų tikslų Ukrainoje. Panašių pastebėjimų jau anksčiau buvo pateikę kai kurie pareigūnai ir kritikavusieji, taip pat ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas – jis teigė, kad V. Putinui nepavyko pasiekti strateginių tikslų Ukrainoje.

„Pusiausvyrai, kuri išlaiko V. Putiną valdžioje, – meistriškumas prieš varžovus, tyli gyventojų parama, kariuomenės vientisumas, – kelia pavojų nenuspėjamo, brangiai kainuojančio karo realybė. V. Putinui puikiai sekėsi pūsti mums visiems miglą. Tačiau dabar atrodo, kad jis pats pasiklydo karo rūke“, – pabrėžė T. Snyderis.

Dar birželio mėnesį T. Snyderis kritikavo Rusijos Juodosios jūros blokadą, kuri užkirto kelią Ukrainos grūdų eksportui į kitas šalis; jis teigė, kad šiuo žingsniu siekiama „sukelti pabėgėlių [srautą]“, kuris gali destabilizuoti Europos Sąjungą.

„V. Putino bado planu taip pat siekiama sugeneruoti pabėgėlių iš Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų – zonų, kurias įprastai maitindavo Ukraina. Tai sukels nestabilumą ES“, – rašė istorikas tviteryje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)