P. Evansui 25 tūkst. Australijos dolerių (beveik 14,8 tūkst. eurų bauda) penktadienį skirta už teiginį, kad „BioCharger“ – prietaisas, primenantis virtuvinį kombainą su jame įstatyta lavos lempa – gali būti panaudotas įveikiant „Uhano koronavirusą“.

„Trumpai tariant, jame užprogramuota apie tūkstantis skirtingų receptų; yra pora ir Uhano koronavirusui“, – anksčiau šį mėnesį tiesioginės transliacijos feisbuke metu sakė jis.

Pasaulio sveikatos organizacija yra įspėjusi nesieti naujojo koronaviruso su jokia konkrečia geografine vietove, nes tokių terminų vartojimas gali sukelti diskriminaciją.

Australijos terapinių prekių administracija (TGA) pareiškė, kad toks šefo teiginys „neturi jokio akivaizdaus pagrindo“ ir kad ji gavo daugybę skundų dėl šios tiesioginės transliacijos.

„Bet koks teiginys su nuoroda į COVID-19 kelia didelį susirūpinimą TGA, atsižvelgiant į padidėjusį visuomenės nerimą dėl pandemijos," – teigiama reguliavimo institucijos pranešime.

Australijos karališkosios bendrosios praktikos gydytojų kolegijos prezidentas Harry Nespolonas (Haris Nespolonas) penktadienį tviteryje pasveikino sprendimą nubausti P. Evansą ir paragino žmones nekreipti dėmesio į paleo dietą propaguojančio šefo patarimus sveikatos klausimais.

„Šis „šviesos aparatas“ tik ištuštins jūsų piniginę“, – sakė H. Nespolonas ir paragino šefą: „Geriau jau gamink maistą, drauguži.“

Pasak prietaiso gamintojos „Advanced Biotechnologies“, tai – „subtilios energijos atgavimo platforma“.

Po P. Evanso vaizdo transliacijos įmonė paskelbė pranešimą, kuriame atsiribojo nuo jo teiginio apie COVID-19.

„BioCharger NG“ nėra medicinos prietaisas; jis nėra skirtas naudoti diagnozuojant ligas ar kitas būkles“, – teigė ji.

14 990 JAV dolerių (beveik 13 900 eurų) kainuojantis „BioCharger“ iš P. Evanso tinklapio jau dingo.

Anksčiau medicinos ekspertai kritikavo šefą dėl abejotinų sveikatos patarimų. Be kita ko, jis tvirtino, kad paleo dieta gydo kai kurias lėtines ligas, kad kaulų sultinys gali pakeisti mišinius kūdikiams ir kad fluoras geriamajame vandenyje yra toksiškas.