Tradicinės Bavarijos kultūros festivalis, neįsivaizduojamas be pučiamųjų orkestrų muzikos ir putojančio gėrimo, prasidės vidurdienį vietos (13 val. Lietuvos) laiku, kai miesto meras Dieter Reiteris atidarys pirmąją alaus statinę ir pripils pirmąjį bokalą.

Nuotaika Miunchene prieš 16 dienų truksiantį festivalį išliko neabejotinai šventiška, tačiau savo didžiulį kasmetinį gatvės pasilinksminimą miestas turėjo planuoti virtęs vienu iš Europos migrantų krizės židinių.

Daugiau negu 20 tūkst. žmonių, daugiausiai sirų, afganų ir irakiečių, pabėgusių nuo karų ir persekiojimų, atvyko į 1,4 mln. gyventojų turintį miestą per kiekvieną iš pastarųjų dviejų savaitgalių.

Didžioji visuomenės dalis juos sutiko palankiai ir dosniai aukojo labdarai.

Tačiau pastarąją savaitę atvykėlių srautas pastebimai sumažėjo, kai nuo sekmadienio Bavarijos žemės valdžios prašymu buvo įvestos sienos kontrolės priemonės, institucijoms nebesusitvarkant su pabėgėlių antplūdžiu.

Dabar migrantai surenkami prie sienos su Austrija, įsodinami į autobusus ir traukinius bei išvežami į kitus Vokietijos regionus, daugiausiai aplenkiant Miuncheną, kur apie 6 000 prieglobsčio ieškotojų yra apgyvendinti laikinose prieglaudose.

„Padėtis dabar mažiau įtempta negu buvo pastarosiomis dienomis“, – penktadienį sakė federalinės policijos atstovas Wolfgangas Hauneris.

Bavarijos vidaus reikalų ministras Joachimas Herrmannas, kuris anksčiau perspėjo dėl potencialios kultūrinės priešpriešos tarp musulmonų pabėgėlių ir alų maukiančių „Oktoberfest“ dalyvių, penktadienį, šventės išvakarėse, paskyrė migracijos krizės komandą.

„Tai turėtų išspręsti aktualius saugumo klausimus, ypač prasidėjus „Oktoberfest“, – sakė jis.

Policija pasiųs 500 pareigūnų į šventės teritoriją – Terezienvyzę, taip pat surengs saugumo operaciją pagrindinėje geležinkelio stotyje, kad įkaušę „Oktoberfest“ dalyviai nesikabinėtų prie atvykstančių migrantų.

Pirmoji „Oktoberfest“ įvyko prieš 205 metus, o šiemet šis festivalis rengiamas 182-ąjį kartą, nes jis būdavo atšaukiamas per abu pasaulinius karus, Napoleono invaziją į Bavariją ir siaučiant hiperinfliacijai praėjusio amžiaus 3-ajame dešimtmetyje.

Litro talpos alaus bokalo („Masskrug“ arba tiesiog „Mass“) kaina pastaraisiais metais smarkiai išaugo – dabar jis kainuos 10–10,4 euro.

Daugelis šventės dalyvių, taip pat turistų iš viso pasaulio vilki tradicinius bavariškus drabužius (Tracht), kai kada įsigytus paskutinę minutę kuriame nors šventės paviljone: vyrai – odinius šortus (lederhosen) ir siuvinėtas petnešas, o moterys – liaudiškas sukneles (dirndl) giliomis iškirptėmis.

Tiek vyrų, tiek moterų drabužiai išlieka patogūs išlenkus nemažą kiekį alaus.

„Oktoberfest“ pirmąkart buvo surengta 1810 metais, švenčiant Bavarijos princo vestuves su princese Terese iš Saksonijos Hildburghausenų (Hildburghauzenų) giminės.

Nors „Oktoberfest“ pavadinimas perša mintį, kad ši šventė turėtų vykti spalį, ji jau seniai buvo perkelta į rugsėjo pabaigą, kai orai dažniausiai būna šiltesni.

Šio formato renginiai išpopuliarėjo visame pasaulyje – panašios gatvės šventės rengiamos Kinijoje, Brazilijoje, Kanadoje, Jungtinėse Valstijose, Rusijoje ir Australijoje.

Šiemet „Oktoberfest“ vyks iki spalio 4 dienos.