Gambijos prezidentas Yahya Jammeh dar 2007 metais apsiskelbė aptikęs AIDS galintį pagydyti žolelių nuoviro receptą.

„Įgyvendinę šį projektą, ketiname kas pusę metų pagydyti po 10 tūkst. AIDS ir ŽIV pacientų – mums padės natūrali medicina“, - Naujųjų metų proga kreipdamasis į tautą pareiškė Gambijos prezidentas ir pridūrė, jog 1111 pacientą talpinsianti natūralios medicinos ligoninė duris atvers 2015 metais.

Pasaulio sveikatos organizacija ir Jungtinės Tautos įspėja, jog Gambijos prezidento siūlomas AIDS gydymo metodas yra itin pavojingas, nes dauguma sergančiųjų privalėtų atsisakyti antivirusinių vaistų ir taptų itin pažeidžiami net menkiausių infekcijų.

Y.Jammeh spalį sakė, jog 698 ŽIV ar AIDS sergantys asmenys, pasiryžę išbandyti jo siūlomą gydymą žolelėmis, stebuklingai pasveiko. Esą per penkerius metus tai jau septintoji pasveikusiųjų grupė.

Kitų Afrikos valstybių vadovai taip pat ne kartą susilaukė kritikos dėl bandymų AIDS gydyti natūraliomis priemonėmis.

Buvusio Pietų Afrikos Respublikos prezidento Thabo Mbeki administracija buvo pajuokiama, kad neigė faktą, jog ŽIV ir AIDS susiję. Šalies medikai AIDS bandė gydyti tokiomis keistomis priemonėmis kaip burokai, o pasaulyje pripažintų vaistų nepripažino.

Palyginus su kitomis juodojo žemyno valstybėmis, sergančiųjų AIDS skaičius Gambijoje yra gana nedidelis. Jungtinių Tautų duomenimis, ŽIV virusą nešioja tik 2 proc. iš 1,8 mln. Gambijos gyventojų.