Po to, kai trečiadienį buvo paskelbta apie sandorį, Prancūzijos prezidentas atšaukė ambasadorius Vašingtone ir Kanberoje, taip pat atsisakė planuotų renginių – simbolinis gestas, retas tarp tokių artimų sąjungininkų. Prancūzijos pareigūnai teigia, kad E. Macronas laukia tinkamo atsako, ir atkartoja jo raginimus Europai stiprinti savo gynybos pajėgumus.

E. Macrono vieša reakcija yra iš dalies skirta vidaus auditorijai. Likus septyniems mėnesiams iki prezidento rinkimų, jo pagrindinė varžovė, Nacionalinio fronto lyderė Marine Le Pen sparčiai jį vejasi, skelbia kai kurios apklausos. Jis nori parodyti savo rinkėjams, kad jo pozicijos tvirtos. Bet sąjungininkai gali jau greitai pareikšti, kad metas liautis svaidytis žaibais.

JAV prezidentas Joe Bidenas siekia artimiausiomis dienomis pasikalbėti su E. Macronu telefonu. Britų premjeras Borisas Johnsonas, regis, nesuteikė visai tai istorijai reikšmės, ketvirtadienį pareikšdamas, kad santykiai su Prancūzija yra „tvirti kaip uola“. Tuo tarpu Australijos premjeras Scottas Morrisonas, panašu, nėra nusiteikęs užglaistyti situaciją.