JK meteorologijos tarnyba pirmadienį ryte pavojaus lygį pakėlė iki vidutinio, žymimo gintarine spalva (iš viso galioja trys lygiai: mažas – geltona spalva; vidutinis – gintarinė; didelis – raudona).

Šiaurės Airijoje paskelbtas geltonasis įspėjimas, Airijoje – raudonasis.

Gausiu lietumi ir stipriu vėju pasižyminti audra taip pat praslinks per Škotiją, šiaurinę ir vakarinę Anglijos dalį, Velsą.

Didžiausias jos poveikis bus juntamas pirmadienį 15-22 valandomis, antradienį iki 15 val. jos poveikis vis dar bus juntamas Škotijoje ir šiaurinėje Anglijoje.

Stichija gali sukelti rimtų nepatogumų – žmonės turėtų būti pasiruošę nedideliems potvyniams, autobusų, traukinių ir lėktuvų eismo sutrikimams, elektros tiekimo nutrūkimui.

Taip pat įspėjama apie padidėjusį pavojų pajūrio regionuose – ten vėjas kels didžiules bangas, gali vartyti medžius, stiprus vėjas gali nešioti įvairius daiktus, o tai kelia pavojų gyvybei.

Gyventojai perspėti vengti kelionių

Iki atogrąžų ciklono nusilpusi audra Ofelija pirmadienį į Airiją ir Jungtinę Karalystę žada atnešti uragano smarkumo vėją.

JAV Nacionalinis uraganų centras vėlų sekmadienį pranešė, kad Ofelijos nešamo vėjo gūsių greitis siekia 140 km per valandą. Artimiausiomis dienomis audra turėtų nusilpti.

Uragano smarkumo vėjo gūsiai siaučia 110 km spinduliu nuo audros centro, o atogrąžų audros stiprumo vėjai – 445 km spinduliu.

Saugumo sumetimais buvo atšaukta dauguma keltų reisų tarp Airijos ir Didžiosios Britanijos, o Airijoje buvo nurodyta uždaryti mokyklas. Be to, gyventojai buvo perspėti vengti kelionių.

Manoma, kad taip pat bus atšaukta nemažai skrydžių.

Britanijos meteorologijos biuras nurodė, kad Šiaurės Airijoje gali siautėti iki beveik 130 km per val. greičio vėjas. Stiprūs vėjo gūsiai taip pat gali smogti Škotijai, Velsui bei Anglijai.

Meteorologai šeštadienį paskelbė „raudonąjį“ perspėjimą apie smarkios audros pavojų Airijos vakarinėms Golvėjaus, Mėjaus, Klero, Korko ir Kerio apygardoms.

Pranešama, kad uragano statuso netekusios Ofelijos vėjų greitis tuomet bus apie 80 km per val., o gūsių – daugiau kaip 130 km per valandą. Perspėjama, kad audra gali padaryti žalos infrastruktūra ir sukelti potvynių.

Didžiosios Britanijos meteorologijos tarnyba irgi įspėjo pirmadienį tikėtis smarkaus vėjo Šiaurės Airijoje, Škotijoje ir Anglijos šiaurėje.

Šeštadienį antros kategorijos uraganas Ofelija sukosi Atlanto vandenyno viduryje; jo vėjų greitis siekė 155 km per valandą.

JAV Nacionalinis uraganų centras prognozuoja, kad per pirmadienį ir antradienį audra tikriausiai nusilps.

Ummmm... think they know there’s something big coming? #Ophelia #mondays pic.twitter.com/jz4iCLunlk
— Sarah Kavanagh (@sltlk) October 16, 2017

Pirmadienį atsitiktinai sukaks lygiai 30 metų po 1987-aisiais siautusios Didžiosios audros, Britanijoje pražudžiusios beveik 20 žmonių ir išvertusios apie 15 mln. medžių.

Pasak meteorologų, Ofelija yra iki šiol galingiausias uraganas, nuslinkęs taip toli į Atlanto vandenyno rytus, ir pirmoji nuo 1939 metų audra, nukeliavusi taip toli į šiaurę.