„Dėl humanitarinių priežasčių... organizavome lėktuvą su medicinos įranga, galintį nuskraidinti Navalną į Vokietiją“, – laikraščiui „Bild“ sakė fondo „Kinas už taiką“ vadovas Jaka Biziljis. Jis pridūrė laukiantis Vokietijos tarnybų leidimo.

Ši organizacija ir anksčiau yra teikusi pagalbą Rusijos opozicijos nariams. 2018 metais ji organizavo protestų grupės „Pussy Riot“ nario Piotro Verzilovo medicininę evakuaciją – irgi po įtariamo apnuodijimo.

Vokietijos naujienų agentūrai DPA J. Biziljis sakėm kad prestižinė Berlyno ligoninė „Charite“ sutiko gydyti A. Navalną ir kad prašymas jį perkelti buvo gautas iš opozicionieriaus šeimos.

„Palaikome ryšį su tarnybomis ir tikimės gauti leidimą pervežimui“ kiek įmanoma greičiau, J. Biziljis sakė „Bild“.

A. Navalnas, 44 metų teisininkas ir kovos su korupcija aktyvistas, vienas balsingiausių prezidento Vladimiro Putino kritikų, buvo hospitalizuotas Sibiro mieste Omske, kai skrydžio metu prarado sąmonę, o lėktuvas buvo priverstas skubiai nusileisti.

A. Navalno atstovė Kira Jarmyš sakė, kad jis dar nepabudo iš komos ir kad jam taikomas dirbtinis plaučių vėdinimas. Anot jos, A. Navalno būklė tebėra sunki, bet stabili, nors gydytojai anksčiau sakė kovojantys dėl aktyvisto gyvybės.

A. Navalno komanda pažymėjo, kad ligoninė, kurioje jis yra gydomas, prastai aprūpinta. Opozicionieriaus gydytoja Anastasija Vasiljeva sakė paprašiusi Kremliaus pagalbos perkelti A. Navalną į kurią nors kliniką Europoje.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas palinkėjo A. Navalnui „greitai pasveikti“ ir pridūrė, kad Kremlius prireikus padės perkelti jį į užsienį.

Berlyno ligoninė „Charite“ prieš dvejus metus taip pat gydė P. Verzilovą. Jis buvo išrašytas maždaug po 10 dienų, reikšmingai pagerėjus jo būklei.