Britų iždo kancleris Rishi Sunakas (Riši Sunakas) ir jo kolegos iš kitų Didžiojo septyneto valstybių „palaiko naują ir nemenką Tarptautinio valiutos fondo specialiųjų skolinimosi teisių (SDR) paskirstymą, kuriuo padėsime pažeidžiamoms šalims išgyventi dabartinę krizę“ – rašoma JK iždo departamento pranešime.

„Šis reikšmingas pasiekimas paruošia pagrindą potencialiam pritarimui per G-20, Tarptautinio valiutos fondo ir Finansų komiteto susitikimus balandį“, – taip pat rašoma pranešime.

Penktadienio susitikimas, kuris dėl koronaviruso pandemijos vyko virtualiai , buvo surengtas po panašaus pasitarimo vasarį ir įvyko prieš planuojamą G-7 susitikimą Didžiojoje Britanijoje ateinančią vasarą.

Specialiosios skolinimosi teisės, kurias 1969 metais įkūrė TVF, atlieka svarbų vaidmenį tarptautinėje ekonomikoje ir padeda vyriausybėms apsaugoti savo finansinius rezervus nuo pasaulinių valiutų svyravimų.

Jos taip pat naudojamos kaip pagrindas svarbioms Tarptautinio valiutos fondo skolinimo programoms krizių ištiktoms šalims.

Nors specialiosios skolinimosi teisės nėra valiuta – nėra nei jų monetų, nei banknotų – tačiau TVF naudoja jas apskaičiuoti paskolas šalims, kurioms jų reikia, ir nustatyti tų paskolų palūkanas.

Penktadienio pareiškime taip pat rašoma, kad specialiosios skolinimosi teisės „padėtų padidinti šalių rezervus ir suteiktų likvidumo pažeidžiamoms šalims, atlaisvintų resursų apmokėti esminius poreikius, pavyzdžiui, skiepų ir maisto importą, taip pat sustiprintų kylančių rinkų ir mažas pajamas turinčių šalių apsaugas“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)