JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dalyvavo skubioje vaizdo konferencijoje, kuriai pirmininkavo koordinuoti veiksmus raginęs Saudo Arabijos karalius Salmanas, kuris taip pat spaudžiamas nutraukti naftos kainų karą su Maskva, sudrumstusį energetikos rinkas.

Derybos buvo surengtos nuskambėjus kritikai, kad šis išsivysčiusių valstybių klubas per lėtai reaguoja į COVID-19 pandemiją, pareikalavusią jau per 23 tūkst. gyvybių visame pasaulyje ir sukėlusią finansinius sukrėtimus, nes daugiau nei trys milijardai žmonių visame pasaulyje priversti užsidaryti savo namuose.

„Mes tvirtai įsipareigoję sudaryti vieningą frontą prieš šią bendrą grėsmę“, – sakoma po viršūnių pasitarimo paskelbtame bendrame lyderių pareiškime.

„Įliejame per 5 trln. dolerių į pasaulio ekonomiką, kaip dalį tikslinės fiskalinės politikos, ekonominių priemonių ir garantijų schemų pandemijos socialiniam, ekonominiam ir finansiniam poveikiui atsverti“, – sakoma pareiškime.

Šis skaičius yra fiskalinių paskatų paketų, kuriuos priėmė atskiros G-20 valstybės, suma, sakė Kinijos užsienio reikalų ministerija, kuri pridūrė, kad Pekino dalį sudaro 344 mlrd. dolerių.

Didėjant susirūpinimui dėl skurdesnių šalių, neturinčių tinkamų gydymo įstaigų bei galimybių pasinaudoti kapitalo rinkų finansavimu, G-20 lyderiai taip pat pažadėjo dirbti su tokiomis institucijomis kaip Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir pateikti „stiprų“ finansinį paramos besivystančioms šalims paketą.

„Tai mūsų atsakomybė – ištiesti pagalbos ranką besivystančioms šalims ir mažiausiai išsivysčiusioms šalims“, – sakė karalius Salmanas.

V. Putinas ragino pandemijos metu paskelbti sankcijų „moratoriumą“ ir G-20 lyderiams pasakė, kad tai yra „gyvybės ir mirties“ klausimas.

Rusijos lyderis kalbėjo gana aptakiai ir konkrečiai nenurodė, kurioms šalims turėtų būti sušvelnintos sankcijos.

Dėl Krymo aneksijos 2014 metais ir vaidmens Ukrainos krizėje Rusijai paskelbta daugybė Vakarų sankcijų.

Rusija taip pat yra daugelio kitų šalių, kurioms Vakarai yra paskelbę sankcijų, sąjungininkė, pavyzdžiui – Irano ir Šiaurės Korėjos.

Labiausiai išsivysčiusių pasaulio šalių dvidešimtukas siekia apginti savo pandemijos suvaržytas ekonomikas, ekspertams prognozuojant, kad jos veikiausiai bus įstumtos į nuosmukį.

Trečiadienį tarptautinė kredito reitingų agentūra „Moody's“ įvertino, kad G-20 bendrasis vidaus produktas šiemet susitrauks 0,5 proc., Jungtinių Valstijų BVP – 2 proc., o euro zonos – 2,2 procento.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)