69 metų politikė, trokštanti tapti pirmąja Amerikos prezidento postą užėmusia moterimi, tebėra favoritė laimėti lapkričio 8-ąją vyksiančius rinkimus, per kuriuos susigrums su varžovu respublikonu Donaldu Trumpu.

Kaip rodo apklausos, H. Clinton yra aiškiai populiaresnė, o balsavimas jau prasidėjo 34 iš 50 valstijų, renkančių prezidento Baracko Obamos įpėdinį. Pats valstybės vadovas ateinančią savaitę irgi pradės kelionę po šalį bet agituos palaikyti savo buvusią valstybės sekretorę.

Vis dėlto H. Clinton ambicijoms penktadienį grėsmę sukėlė vėl paaštrėjęs skandalas, jau seniai temdantis jos kampaniją: tyrimai dėl privataus elektroninio pašto serverio naudojimo, kai ji vadovavo JAV Valstybės departamentui.

Federalinis tyrimų biuras (FTB) penktadienį informavo įstatymų leidėjus, kad atnaujino savo tyrimą dėl elektroninių laiškų, siųstų H.Clinton, kai ji dirbo valstybės sekretore, nes buvo aptikta naujų laiškų, „kurie atrodo esantys susiję“ su šia byla.

FTB direktorius Jamesas Comey sakė, kad jo agentūra imsis „tinkamų tiriamųjų veiksmų“, siekdama išsiaiškinti, ar naujai gautuose elektroniniuose laiškuose esama įslaptintos informacijos. Taip pat bus įvertinta naujos medžiagos svarba atliekamam tyrimui.

D. Trumpas piktdžiugiškai komentavo šią žinią.

Liepą atrodė, kad šiame tyrime buvo padėtas taškas, kai FTB rekomendavo nepateikti jokių kaltinimų H. Clinton, nors ir nustatė, kad ji elgėsi „nepaprastai nerūpestingai“, nes naudojosi privačiu serveriu tarnybos reikalams.

J. Comey laiškas JAV įstatymų leidėjams, skelbiantis, kad tyrimas buvo atnaujintas, supurtė H. Clinton kampaniją ir pasaulio rinkas.

Kandidatė piktinosi ir reikalavo, kad J. Comey atskleistų daugiau informacijos apie šį tyrimą. Ji taip pat sakė esanti „įsitikinusi“, kad rinkėjai – ir FTB – padarys išvadą, jo ji nepadarė nieko bloga.

„Amerikos žmonės nusipelnė nedelsiant gauti visus išsamius faktus, – sakė ji. – Nežinome, faktų, todėl ir kreipiamės į FTB, ragindami paskelbti visą jo turimą informaciją.“

Tuo tarpu D. Trumpas, pats persekiojamas skandalo dėl numanomo lytinio priekabiavimo, išnaudojo palankią galimybę ir pareiškė, kad H. Clinton netinkama užimti valstybės vadovo postą. Tuo metu jo džiūgaujančių šalininkų minia, susirinkusi į kampanijos renginį Naujajame Hampšyre, skandavo: „Uždarykit ją (į kalėjimą)!“

Susirūpinimas, kad atnaujintas tyrimas gali pakenkti iki šiol atrodžiusiam įspūdingam H.Clinton populiarumo augimui, išgąsdino rinkas: JAV akcijų ir naftos kainos bei dolerio kursas nusmuko, iškilus perspektyvai, kad abu kandidatai surinks apylygiai balsų.

Nauji įtartini laiškai

Sensacingąją informaciją J. Comey atskleidė laiške parlamentarams: „Nagrinėdamas nesusijusią bylą, FTB nustatė, kad egzistuoja elektroniniai laiškai, kurie, atrodo, yra susiję su šiuo tyrimu.“

Todėl FTB ketina imtis „reikiamų tyrimo veiksmų“ ir nuspręsti, ar naujajame pakete yra slaptos informacijos, „ir nustatyti jos svarbą tyrimui“, rašė jis.

H. Clinton kampanijos organizatoriai įsiutę tvirtina, kad J.Comey kišimasis yra politiškai motyvuotas, nes, H. Clinton teigimu, laiškas išsiųstas tik „respublikonams atstovaujantiems Atstovų rūmų nariams“.

„Su mumis niekas nesusisiekė“, – skundėsi ji.

H. Clinton pridūrė, kad J. Comey tvirtino pats nežinąs, ar šie elektroniniai laiškai svarbūs, ar nelabai.

„Esu tvirtai įsitikinusi: kokie jie bebūtų, tai nepakeis liepą padarytos išvados“, – teigė H. Clinton.

Pasak „The New York Times“, naujieji laiškai atrasti po to, kai agentai paėmė elektroninius prietaisus iš artimiausios H. Clinton padėjėjos Humos Abedin ir jos vyro Anthony Weinerio.

Buvęs demokratų Kongreso narys A. Weineris atsistatydino 2011 m., kai buvo nustatyta, kad jis siuntinėjo nepadorias žinutes. Be to, tiriami įtarimai, kad jis siuntė seksualinio turinio žinučių vienai 15-metei.

NBC naujienų tarnyba pranešė, kad naujuosius elektroninius laiškus H. Abedin siuntė H. Clinton iš A. Weinerio nešiojamojo kompiuterio. A. Weineris 2013 metais buvo minimas tarp kandidatų į Niujorko merus.

Nusikalstama schema

B. Obamos administracijos pareigūnai tvirtina apie J. Comey laišką sužinoję tik iš žiniasklaidos.

„Nemanau, kad pasirodžiusi informacija gali pakeisti prezidento nuomonę ir požiūrį,“ tvirtino Baltųjų Rūmų atstovas spaudai Ericas Schultzas.

Ir nacionalinio masto, ir neapsisprendusiose valstijose atliktos apklausos rodo, kad D.Trumpas pagal populiarumą atsilieka nuo savo varžovė, tad jis su džiaugsmu nusitvėrė šių naujienų.

„Neturime leisti jai nusikalstamos schemos atsinešti į Ovalinį kabinetą“, – 70-metis milijardierius aiškino plojančiai miniai kampanijos renginyje Mančesterio mieste Naujajame Hampšyre.

„Labai gerbiu tai, kad FTB ir Teisingumo departamentas dabar turi pakankamai drąsos ištaisyti didžiulę savo padarytą klaidą“, – pridūrė jis.

Šios naujienos aptemdė gera turėjusią būti dieną H. Clinton, kai Obamos administracija paskelbė stipresnius nei tikėtasi ekonomikos augimo rezultatus.

Šeštadienį H. Clinton ketina surengti kampanijos renginį Majamyje – svarbiausios permainingai balsuojančios valstijos – Floridos – mieste.

Taip pat planuojama, kad D.Trumpas sustos Kolorade ir Arizonoje, o tuomet pasuks link Nevados ir Las Vegase sekmadienį rengs susitikimą.

Kitą savaitę abu kandidatai toliau sakys kalbas valstijose, dėl kurių balsų dar kaunasi.

D. Trumpo kampaniją šią savaitę supurtė paskelbtas 2005 m. įrašas, kuriame jis giriasi grabaliojęs moteris, o vėliau sekė virtinė kaltinimų netinkamu seksualiniu elgesiu. Respublikonų kandidatas visa tai neigia.

Susvyravus jo pozicijos, D. Trumpas ėmėsi neigimo taktikos ir tvirtino, kad visi kaltinimai buvo plano suklastoti rinkimus dalis. Kandidatas grasino nepripažinti rinkimų rezultatų, jei jis pralaimės.