Apie tai sausio 22 d. rašo „Financial Times“, remdamasi dviem aukšto rango Vakarų žvalgybos šaltiniais, rašo tvrain.ru.

Teigiama, kad sausio mėn. pradžioje miręs buvęs Rusijos vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Igoris Sergunas buvo nuvykęs į Siriją, kad perduotų šią žinutę, tačiau B. al Assadas trauktis griežtai atsisakė.

Vieno iš šaltinių teigimu, B. al Assadas leido I. Sergunui suprasti, kad Rusijos ir Sirijos santykiai negali būti vystomi be B. al Assado vadovavimo.

Rusija pralaimėjo raundą Damaske, taigi Sirijos prezidento Basharo al Assado pozicijos kur kas tvirtesnės nei anksčiau, rašo FT. Panašu, kad viltys dėl diplomatinio šio nuožmaus pilietinio karo užbaigimo ir vėl tolsta.

Jungtinių Tautų (JT) vadovai visą praėjusią savaitę leido kartelę dėl lūkesčių iš derybų, kurios Ženevoje turi įvykti sausio 25 d., jau nekalbant apie viltis dėl diplomatinio proveržio.

Tai dramatiškas įvykių pasikeitimas. Žinia apie slaptą I. Serguno siūlymą B. al Assadui, kurio esmė – surežisuotas valdžios perėmimas, kuris reikštų alavitų režimo išsaugojimą, tačiau atvertų duris realioms deryboms su nuosaikiaisiais sukilėliais, prisidėjo prie augančio Vakarų žvalgybos agentūrų optimizmo 2015 m. pabaigoje.

Igoris Sergunas
Su „Islamo valstybe“ kovojančiai JAV vadovaujamai koalicijai atrodė, kad prisiderinimas prie Maskvos gali padėti išeiti iš diplomatinės aklavietės dėl B. al Assado nuvertimo, kurį Vašingtonas vertina kaip būtiną sąlygą įtampai Sirijoje ir Irake sumažinti.

2015 m. rugsėjo mėn. pabaigoje pasiryžusi intervencijai Rusija, Europos ir JAV manymu, priėjo ribą.

„Putinas žvilgtelėjo po Sirijos režimo skrybėlaite ir pamatė kur kas daugiau problemų nei tikėjosi“, – vaizdingai situaciją aukšto rango Europos žvalgybininkas.

Vis dėlto, žvalgybininko teigimu, Rusija perlenkė lazdą, o B. al Assadas aiškiai leido suprasti I. Sergunui, kad Rusija ir Sirija neturi ateities, jei jis pasitrauktų iš Sirijos prezidento posto.

DELFI primena, kad amerikiečių žvalgybos ir analizės agentūra„Stratfor“ teigė išsiaiškinusi, kad Rusijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos pirmininkas, generolas pulkininkas Igoris Sergunas mirė ne Rusijoje, bet Libane.

Anot oficialios versijos, I. Sergunas mirė sausio 3 dieną nuo širdies nepakankamumo. Tai įvyko poilsio namuose Maskvos srityje. Tačiau „Stratfor“ šaltinis tvirtina, kad yra susipažinęs su ataskaita, kurioje nurodoma, kad buvęs žvalgybos valdybos vadovas mirė sausio 1 dieną Libane.

Žaibiška Kremliaus reakcija

Žiniasklaidoje pasirodžius informacijai apie tai, kad V. Putinas norėjo B. al Assado pasitraukimo, Kremlius sureagavo žaibiškai.

„Ne, taip nebuvo“, – Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė naujienų agentūrai „Tass“.