Freedom House“ ataskaitoje nurodomi 854 tiesioginiai „tarptautinių represijų“ atvejai, kuriuos nuo 2014 metų įvykdė 38 šalių vyriausybės.

Už tokius veiksmus 2022 metais buvo atsakingos 20 šalių vyriausybių, įskaitant –pirmą kartą – Bangladešą ir Džibutį, teigiama ataskaitoje.

Čia sakoma, kad 30 proc. visų atvejų nuo 2014 metų inicijavo Kinijos vyriausybė, be kita ko, bandžiusi daryti spaudimą kitoms valstybėms priverstinai grąžinti uigūrų mažumos narius, prieš kuriuos, JAV teigimu, vykdomas genocidas, bet Pekinas tai neigia.

„Nepaisant didėjančio problemos supratimo, vis daugiau autoritarinių vyriausybių bando kontroliuoti diasporas ir tremtinių bendruomenes“, – sakė Michaelas Abramowitzas, organizacijos „Freedom House“, kurią daugiausia finansuoja JAV, bet kuri yra nepriklausoma, prezidentas.

Ataskaitoje vyriausybėms rekomenduojama parengti planus, kaip sustabdyti tarptautines represijas, be kita ko, įvedant tikslines sankcijas ir apribojant paramą saugumui.

Pasak ataskaitos, po Kinijos kita didžiausia kilmės valstybė yra Turkija, persekiojanti išeivius po 2016 metų bandymo įvykdyti perversmą prieš prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą ir netgi besinaudojanti Švedijos narystės NATO paraiška, siekdama, kad jai būtų perduoti, tiesa, kol kas nesėkmingai, keli asmenys.

Kitos šalys, kuriose daug tokių atvejų, yra Rusija, kuri kreipėsi į Kazachstaną ieškodama dėl karo Ukrainoje pabėgusių savo piliečių, ir Tadžikistanas, kuris savo ruožtu bendradarbiauja su Maskva, siekdamas susigrąžinti separatizmu kaltinamus pamyriečių diasporos narius.

Ataskaitoje taip pat atkreipiamas dėmesys į Egiptą, ieškojęs dvigubą pilietybę turinčio JAV piliečio, kuris buvo sulaikytas Dubajuje po to, kai paragino rengti protestus Egipte. JAE valdžios institucijos jį paleido po septynių savaičių.

Baltarusija, Iranas ir Ruanda taip pat įtariami prisidėję prie įvairių incidentų.

Bangladešas buvo įtrauktas dėl atvejo, susijusio su buvusiu šalies ambasadoriumi Malaizijoje, jis po valdžios pasikeitimo Dakoje atsisakė grįžti namo ir buvo trumpam sulaikytas Malaizijos valdžios institucijų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją