47 valstybes (24 proc. visų ištirtų valstybių) organizacija pavadino nelaisvomis. Praėjusiais metais į šią kategoriją buvo įtrauktos 42 valstybės. Šioje kategorijoje vėl atsidūrė Rusija, be to, organizacija pabrėžė, jog lyginant su praėjusiais metais, šalyje dar labiau pablogėjo demokratinių laisvių padėtis.

„Pastebėta, kad per praėjusius metus sustiprėjo represijos prieš žmogaus teisių gynėjus ir pilietinius aktyvistus, laisvių sumažėjimas užfiksuotas ir keturiasdešimtyje Afrikos, Lotynų Amerikos, Artimųjų Rytų ir buvusio sovietų bloko šalių. Autoritarinės valstybės, tokios kaip Iranas, Rusija, Venesuela ir Vietnamas, tapo dar represyvesnės“, – teigiama ataskaitoje.

Joje taip pat nurodoma, kad Rusijos vadovybė daro dar didesnį spaudimą opozicijai, nevyriausybinėms organizacijoms ir nepriklausomai žiniasklaidai. Organizacija taip pat atkreipia dėmesį į žmogaus teisių gynėjų ir žurnalistų nužudymus.

Į šią kategoriją „Freedom House“ įtraukė ketvirtadalį pasaulio šalių ir pastebėjo, kad visame pasaulyje mažėja demokratinių laisvių lygis. Ataskaita taip ir pavadinta – „Laisvės erozija“.

Remiantis dokumentu, kurį cituoja leidinys „Kommersant“, laisvomis „Freedom House“ laiko 89 valstybes. Jose gyvena tik 46 proc. Žemės gyventojų.

Iš dalies laisvomis įvardytos 58 valstybės ir regionai – juose gyvena 20 proc. pasaulio gyventojų.

"Freedom House" pranešime Lietuva išsaugojo savo aukštą reitingą. Pranešimo autoriai maksimaliai įvertino politinių teisių ir pilietinių laisvių užtikrinimą Lietuvoje. Pagal septynių balų skalę Lietuva gavo aukščiausią balą - 1.