67-erių V. Jakuninas praėjusiais metais pasirašė trejų metų sutartį dėl darbo „Rusijos geležinkeliuose“.

„Jo atsistatydinimas reiškia, kad per kelias pastarąsias dienas atsitiko kažkas rimto, kažkas negero“, – rašoma rusiškoje „Forbes“ versijoje, remiantis „Rusijos geležinkeliams“ artimo šaltinio pateikta informacija.

„Financial Times“ apžvalgininkė Catherine Hill rašo, kad Kremliui artimas šaltinis pranešė apie didelius pokyčius, kurių dalimi taps ir „Rusijos geležinkelių“ vadovo V. Jakunino atsistatydinimas iš užimamų pareigų.

Vis dėlto dalis Rusijos ekspertų linkę priminti, kad prieš kelerius metus valstybiniai žiniasklaidos kanalai jį jau buvo „atstatydinę“, tačiau vos po kelių valandų Kremlius šią informaciją paneigė, o sužinoti, kas vyksta Maskvoje, faktiškai neįmanoma dėl Rusijos valdžios sistemos neskaidrumo.

Vienas galingiausių Rusijos magnatų, artimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas V. Jakuninas rugpjūčio 17 d. įvardintas kaip kandidatas į Rusijos parlamento aukštųjų rūmų senatoriaus postą, o tai reiškia, kad jam gali tekti trauktis iš „Rusijos geležinkelių“ vadovo pareigų.

Kaip pranešama vietos rinkiminės komisijos internetinėje svetainėje, laikinai Kaliningrado srities gubernatoriaus pareigas einantis Nikolajus Cukanovas pateikė trijų kandidatų į šį senatoriaus postą sąrašą, į kurį įtraukė ir V. Jakuniną, rašo „The Moscow Times“.

Analitikų teigimu, šis sprendimas galėjo būti priimtas tik su Kremliaus palaiminimu, taigi sprendimas dėl V. Jakunino pasitraukimo iš „Rusijos geležinkelių“ vadovo posto taip pat neabejotinai yra suderintas su valdžia.

Vienu įtakingiausių konservatyvių pažiūrų Rusijos elito atstovu vadinamas V. Jakuninas su V. Putinu pažįstamas nuo XX a. dešimtojo dešimtmečio pradžios.

Kartu su kitais aukštas pareigas valstybės valdymo aparate užimančiais asmenimis 1996 m. jis įsteigė užmiesčio namų bendruomenę „Ozero“ šalia Sankt Peterburgo.

Jei Rusijos valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ remiamas N. Cukanovas laimės rugsėjo mėn. vyksiančius rinkimus, jis galės skirti V. Jakuniną į šį didžiąja dalimi simbolines galias turintį postą.

„Paprašiau jo tapti mūsų atstovų Federacijos Taryboje vos tik prasidėjus rinkiminei kampanijai, džiaugiuosi, kad V. Jakuninas sutiko“, - rugpjūčio 17 d. naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė jis.

Pagal senatoriams ir Dūmos deputatams keliamus reikalavimus, Federacijos Tarybos narai negali dalyvauti jokioje komercinėje veikloje ar dirbti apmokamo darbo.

Naujienų agentūra „Interfax“ rugpjūčio 17 d. pranešė, kad V. Jakuninas pateikė raštišką sutikimą tapti senatoriumi. Kiti leidiniai praneša, kad jis pasirengęs trauktis iš „Rusijos geležinkelių“ vadovo pareigų.

„Rusijos geležinkeliai“ kol kas nuo komentarų šia tema susilaiko.

Rusijos vyriausybė jau svarsto variantus, kas galėtų pakeisti V. Jakuniną.

Tarp galimų kandidatų į šį postą – pirmasis „Rusijos geležinkelių“ vadovo pavaduotojas Aleksandras Mišarinas, Rusijos premjero pavaduotojas Arkadijus Dvorkovičius, V. Putino patarėjas ir buvęs Rusijos transporto ministras Igoris Levitinas, o taip pat ir „Uralvagonzavod“ generalinis direktorius Olegas Sijenka.

Ištikimas V. Putino rėmėjas V. Jakuninas parašė kelias monografijas, kuriose pasisako už glaudesnę Rusijos integraciją su Centrinės Azijos šalimis, pavyzdžiui, Kinija. Be to, jis aršiai kritikuoja JAV, kaltindamas jas mėginimu dominuoti pasaulyje.

2014 m. JAV į sankcijų sąrašą dėl Ukrainos krizės įtraukė ir V. Jakunino pavardę, nes jis yra V. Putino bendražygis.

Kaip teigia Maskvoje įsikūrusio „Politinių technologijų centro“ vadovo pavaduotojas Aleksejus Makarkinas, V. Jakuninas nesitraukė iš „Rusijos geležinkelių“ vadovo posto anksčiau, nes nenorėta, kad susidarytų įspūdis, kad Kremlius siekia atsisakyti į sankcijų sąrašą patekusių asmenų.

„Buvo aišku, kad V. Jakuninas anksčiau ar vėliau atsistatydins. Ši mintis kilo prieš metus, tačiau krizės Ukrainoje ir neseniai paskelbtų sankcijų kontekste nuspręsta, kad kur kas svarbiau parodyti, kad politinė sistema yra tvirta“, – telefoniniame interviu sakė A. Makarkinas.

Vakarų apžvalgininkai spėja, kad tokie Jakunino karjeros posūkiai nebūtų galimi be V. Putino žinios ir gali nurodyti į kintančią valdžios santykių pusiausvyrą.

Persikėlimas į kitas pareigas V. Jakuninui būtų aiškus pažeminimas pareigose. Rusijos geležinkelių bendrovė kasmet gaudavo apie 36 mlrd. eurų įplaukų.

V. Jakuninas su V. Putinu tapo artimais draugais, kuomet devintajame dešimtmetyje kartu įkūrė elitinę nekilnojamojo turto kompaniją Sankt Peterburge, rašo „Reuters“. V. Jakuninas beatodairiškai palaiko V. Putino vykdomą šalies politiką. V. Putiną jis apibūdina kaip žmogų, išgelbėjusį Rusiją nuo chaoso ir atstačiusį šalies pasitikėjimą savimi.

Tikslios V. Jakunino pasitraukimo priežastys nėra žinomos, tačiau spėjama, kad tai yra dalis Rusijos valdžios pasiruošimo kitais metais vyksiantiems parlamento rinkimams.