Argentinos pramonės ministrė Debora Giorgi buvo susitikusi su mažiausiai 20 įtakingų verslininkų, užsiimančių britų prekių importu. Politikė jiems mandagiai pasiūlė prekes iš Jungtinės Karalystės pakeisti daiktais iš šalių, gerbiančių Argentinos „nepriklausomybę ir jos pagrindus“, teigia ministerija.

Argentina kreipiasi į tuos, kurie vis dar dengiasi kolonializmu kaip priemone savintis kitų gamtinius išteklius“, - teigia ministerijos šaltinis.

Toks pasiūlymas pateiktas praėjus vos kelioms dienoms po nemalonaus incidento, kai dviem kruiziniams laivams iš Jungtinės Karalystės nebuvo leista švartuotis viename iš Argentinos uostų.

Manoma, jog tai pirmasis atvejis, kai Argentina neįsileido keleivinių laivų. Šis incidentas nedelsiant išprovokavo itin neigiamą Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministerijos reakciją.

Kompanijos „P&O“ laivas „Adonia“ ir „Princess Cruises'“ priklausantis kruizinis laivas „Star Princess“ negalėjo švartuotis Argentinos Ušuajos uoste. Šeštadienį abu laivai buvo apsistoję Folklando salų uoste.

Argentinos pramonės ministerijos duomenimis, nuo 2011 metų sausio iki lapkričio, lyginant su 2010 metais, importo iš Jungtinės Karalystės apimtys išaugo net 40 proc. – iki 386 mln. svarų (1,572 mlrd. Lt).

Argentinos prekybos perteklius pastaruoju metu menksta – svarbiausios to priežasties: sumažėjusi paklausa ir didelė infliacija. Šie argumentai ir verčia rinktis prekes iš užsienio. Be to, augant ekonomikai, vietos gamintojai taip pat vis daugiau produkcijos eksportuoja.

2010 metais Argentina iš Jungtinės Karalystės importavo apie 60 proc. visų gamybos priemonių ir tarpinių prekių.

Centro kairioji šalies prezidentės Cristinos Kirchner vyriausybė jau ėmėsi veiksmų, kaip pažaboti importo apimtis ir užkirsti kelią prekybos pertekliaus nuostoliams. Perviršis teigiamai veikia užsienio valiutos atsargas, kuriomis nuo 2010 metų Argentinos valdžia dengia skolas.

Argentinai pareiškus pretenzijas dėl nuosavybės teisių į Folklando salas, britų okupuotas 1833 metais, ją palaikė dauguma Lotynų Amerikos valstybių.

Konfliktas kilo 1981 metų balandžio 2 dieną, kai į salas įžengė Argentinos kariai. Po metų prasidėjo 74 dienas trukęs karinis konfliktas, per kurį galvas padėjo 649 Argentinos kariai ir 255 britai.

Diplomatinė trintis tarp Argentinos ir Jungtinės Karalystės pradėjo intensyvėti nuo 2010 metų, kai Jungtinės Karalystės valdžia prie Folklando salų pradėjo žvalgytis naftos.

Argentiną taip pat labai papiktino faktas, jog į Folklando salas vykdyti misijos atvyko Jungtinės Karalystės princas Williamas.