Įtariamųjų sulaikymo operacija, kurią Federalinių tyrimų biuras (FTB) atliko kartu su federaliniais, valstijos ir vietos pareigūnais, buvo "dalis tebevykstančio tyrimo, susijusio su terorizmu", sakoma federalinio prokuroro biuro Majamyje išplatintame pareiškime.

Anot žiniasklaidos pranešimuose cituojamų neįvardytų pareigūnų, iš viso buvo suimti septyni asmenys - penki JAV piliečiai ir du užsieniečiai, tarp jų havajietis. Jie įtariami rezgę sąmokslą surengti išpuolį prieš Čikagoje stovintį 110 aukštų "Sears Tower" dangoraižį - trečią pagal aukštį pastatą pasaulyje. Įtariamieji taip pat planavo išpuolius ir prieš federalinės valdžios pastatus, tarp jų FTB vietos biurą, Majamyje.

"Per pastarąsias pora dienų JAV vyriausybė sulaikė septynis asmenis, rezgusius sąmokslą Jungtinėse Valstijose atlikti džihadą", - teigė vienas šaltinis teisėsaugos institucijose, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

Pasak televizijos pranešimų, dar vienas asmuo buvo suimtas Džordžijos valstijos mieste Atlantoje.

Šaltinis, komentavęs trumpą Floridos policijos pranešimą apie šią operaciją, teigė, jog įtariamieji manė turį reikalų su tarptautine "al Qaeda" grupuote, tačiau į jų tarpą buvo infiltruotas FTB agentas, kuris dėjosi esąs radikalių pažiūrų islamistas. "Jie manė bendradarbiaujantys su "al Qaeda", - pažymėjo šaltinis ir pridūrė, kad įtariamieji mėgino įsigyti ginklų ir kitų daiktų, reikalingų išpuoliams įvykdyti.

Pasak šaltinio, sąmokslininkai aptarinėjo savo planus su infiltruotu informatoriumi.

"Dovydo jūra"

Vienas vyras, prisistatęs religinės organizacijos "Dovydo jūra" nariu, kiek vėliau televizijos kanalui CNN Majamyje sakė, kad tarp suimtųjų yra penki šios grupės nariai ir kad jie neturi jokių sąsajų su teroristais. "Mes nesame teroristai. Mes esame Dovydo, Dovydo jūros nariai", - teigė juodaodis vyras su veltomis kasytėmis, prisistatęs broliu Corey (Koriu).

"Mes studijuojame ir tikime Dievo žodžiu. Tai vieta, kur mes meldžiamės", - teigė Corey.

Jis atsisakė atskleisti sulaikytų asmenų pavardes ir tvirtino, kad jo grupė yra religinė organizacija: "Mes studijuojame Alachą ir įprastą Bibliją".

Corey pažymėjo mėginantis surinkti pinigų užstatui, kad būtų paleistas narys iš Haičio.

Jis taip pat teigė, kad jo organizacija turėjo ryšių Čikagoje, bet užsiminė, kad "Dovydo jūra" yra taikus judėjimas. "Mes turime kareivių Čikagoje", - sakė jis ir patikslino: "Mes treniruojamės pagal Bibliją... ne tik fiziškai, bet ir dvasiškai".

Nekėlė tiesioginės grėsmės

FTB direktorius Robertas Muelleris anksčiau televizijos kanalui CNN sakė, kad operacija dar nesibaigė. "Galiu jums pasakyti, kad mes Majamyje vykdome operaciją. Vykdome areštus ir darome kratas. Plačiau apie tai, kas vyksta, bus pranešta pasibaigus operacijai, galbūt (penktadienio) rytą", - sakė R.Muelleris.

"Kadangi operacija dar vyksta, negaliu pranešti detalių. Tačiau visada, kai vykdome panašias operacijas, mes tai darome gavę teisėjo leidimą. Mes turime kratos ir arešto orderius", - pažymėjo jis.

Vietos ir nacionalinės žiniasklaidos pranešimais, įtariamųjų teroristų sulaikymo operacija vyko Liberti Sityje, neturtingoje gyvenvietėje į šiaurę nuo Majamio. Žiniasklaida nurodė, kad per reidą nebuvo rasta jokių ginklų ar sprogmenų.

Vietos gyventojai sakė, kad suimtieji priklausė kulto pobūdžio grupei, į kurią galėjo įeiti keliolika žmonių. Jie miegojo prekių sandėlyje, dėvėjo kariško stiliaus drabužius ir aktyviai mankštinosi. "Suimti asmenys nekėlė tiesioginės grėsmės mūsų bendruomenei", - pažymima federalinio prokuroro pranešime.

JAV teisingumo ministerija planuoja detaliau pranešti apie išaiškintą sąmokslą per spaudos konferenciją, kuri įvyks penktadienį.

Pietų Florida ir anksčiau yra figūravusi tarp vietų, kuriose veikė teroristai. Keli iš mirtininkų, dalyvavusių 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuoliuose, yra gyvenę ir mokęsi pilotuoti lėktuvus šiame regione.