Tačiau abi pusės ir vėl nesutaria dėl to, kas turėtų būti už šias taisykles atsakingas, o ypač – dėl to, ką daryti, jei reikalai pasisuks nepageidaujama linkme. Ši derybų dalis (drauge su žuvininkystės sąlygomis) kėlė daugiausia problemų, rašo bbc.com.

Visgi trečiadienio vakarą pasirodė ženklų, kad susitarimas beveik pasiektas. Tai nebūtinai reiškė greitą susitarimą, tačiau neabejotinai atrodė, jog iš atskirų detalių susidaro dėlionė, o šaltiniai abiejose Lamanšo sąsiaurio pusėse sutiko, kad penktadienį ar šeštadienį jau būtų galima tikėtis susitarimo.

Bet ketvirtadienio vakarą, prabėgus dar vienai derybų dienai, jau atrodė, kad situacija pakrypo nepageidaujama ir negera linkme.

Jungtinės Karalystės šaltiniai tvirtino, jog derybos „sugrįžo į laikotarpį prieš 24 valandas“, teigdami, kad ES sugriežtino savo poziciją dėl nepriklausomos reguliuojančios institucijos, siekdama išsiaiškinti, kas nutiks, jei bendrosios taisyklės ir reglamentai bus pažeisti, ir padėtis pablogės.

"Brexit"

Šaltinis iš vyriausybės BBC pasakojo: „Pačią paskutinę minutę ES į derybas įtraukė naujų elementų. Per artimiausias keletą dienų vis dar galima tikėtis proveržio, tačiau ši viltis blėsta“.

Paskutinės minutės drama

Teigiama, kad Prancūzijos vyriausybė itin siekia įvesti griežtesnę priežiūros sistemą ir bando įstumti Jungtinę Karalystę į jai nepriimtiną poziciją.

Europos Sąjungos institucijų šaltinis pasakojo, jog derybos patiria sunkumų ir tapo „nepaprastai vangios“. Šis šaltinis patvirtino, kad didžiausią įtampą kelia taisyklių ir nuostatų įvedimas.

Visgi kitas ES institucijoms artimas šaltinis teigė, kad Jungtinės Karalystės atveju jos elgesys tėra poza, o tai, kad paskutinėmis derybų akimirkomis buvo pasiūlyta naujų dalykų – tik teatrališka reakcija.

Iš esmės šiuo metu labai sudėtinga išsiaiškinti, kas vyksta, nors galima neabejotinai tvirtinti, kad derybininkai darbuojasi labai intensyviai – tą patvirtina nuolatiniai maisto užsakymai iš restoranų.

Visos „Brexit“ derybos pasižymėjo paskutinės minutės dramomis – labai dažnai pergalė tiesiog išsprūsdavo akimirksniu.

Tiesa ta, kad abi šalys siekia susitarimo. Tiesa ir tai, jog abi pusės savaip įsivaizduoja būsimojo susitarimo formą.

Michelis Barnier

Tačiau kai ant kortos pastatyta tiek daug, drąsu būtų tikėtis, jog susitarimas bus pasiektas lengvai.

Prancūzija perspėja galinti vetuoti „Brexit“ susitarimą

Prancūzijos vyriausybė perspėja galinti vetuoti „Brexit“ susitarimą dėl prekybos, apimantį pernelyg daug kompromisų, nors nestinga pranešimų, kad šis susitarimas gali būti „neišvengiamas“, rašo independent.co.uk.

Šiuo metu tikimasi, kad susitarimą pavyks pasiekti per savaitgalį, jei tik derybų neištiks paskutinės minutės nesėkmė, teigia su derybų situacija susipažinęs ES pareigūnas.

Tačiau penktadienio rytą Prancūzijos Europos reikalų ministras Clementas Beaune įspėjo: „Jei susitarimas bus pasiektas, tačiau jis nebus geras, mes tam priešinsimės – turime veto teisę“.

Ministras tęsė: „Turime nusiteikti, kad susitarimas gali būti nepasiektas, bet mes to nenorime. Vis dar viliuosi, jog susitarimas bus. Bet Prancūzijai netinkamo varianto mes nepatvirtinsime“.

Pastarosios 24 derybų valandos pasižymėjo didžiule įtampa, o vienas Jungtinės Karalystės pareigūnas praėjusį vakarą apkaltino ES pusę kenkimu susitarimo galimybei įtraukiant naujus elementus.