Galingas taifūnas, kuris daužė langus ir plėšė stogus, krantą pasiekė vėlai pirmadienį ir slinko į pietus nuo Manilos, kur gyvena maždaug 13 mln. žmonių ir į Pietryčių Azijos žaidynes yra susirinkę tūkstančiai atletų.

Taifūnui jau paliekant Filipinus, centrinėje Mindoro saloje nuvirtus medžiui žuvo vyras, o dar vieną užmušė vėjo neštas medienos gabalas, pranešė policija.

Prieš audrai pasiekiant Filipinus pirmadienį elektra nutrenkė 33 metų vyrą, bandžiusi sutvirtinti stogą.

Antradienį vakare taifūno vėjų greitis susilpnėjo iki 140 km per valandą.

Pareigūnai dar vertina audros padarytą žalą, bet jau aišku, kad rimtai apgadintas vienas nedidelis vietinis oro uostas, išversta daug medžių ir elektros stulpų, apgadinta daug namų.

Dėl stipraus vėjo buvo uždarytas Manilos „Ninoy“ Aquino tarptautinis oro uostas, naujienų agentūrai AFP sakė jo vadovas Edas Monrealis.

Pareigūnai tikisi oro uostą vėl atidaryti antradienį 23 val. (17 val. Lietuvos laiku), bet nurodo, kad šis sprendimas priklausys nuo oro sąlygų.

Atšaukta beveik 500 skrydžių, pareigūnai perspėjo keleivius nevykti į oro uostą.

Centriniame Bikolio regione evakuota maždaug 340 tūkst. žmonių. Taip pat nurodyta evakuotis žemumose esančiuose Manilos lūšnynuose gyvenantiems žmonėms.

Filipinuose per metus būna vidutiniškai po 20 audrų ir taifūnų, per kuriuos žūsta šimtai žmonių ir dėl kurių kai kurie regionai neišbrenda iš skurdo.

Daugiausiai aukų pareikalavo 2013 metų taifūnas „Haiyan“, per kurį žuvo ar dingo daugiau kaip 7,3 tūkst. žmonių.

„Kammuri“ sujaukė šeštadienį Maniloje ir aplink ją prasidėjusių Pietryčių Azijos žaidynių planus.

Organizatoriai buvo priversti paskirti kitą laiką maždaug pusei antradienį planuotų varžybų, bet pažadėjo, kad žaidynės baigsis laiku, gruodžio 11 dieną.

30-osiose ir kol kas didžiausiose žaidynėse turi dalyvauti maždaug 8 750 sportininkų ir komandų pareigūnų, taip pat – 12 tūkst. savanorių.