Toks prezidento sprendimas yra dar vienas žingsnis kovoje su tuo, ką jis vadina, „pandemija“.

R. Duterte netrukus atleido savo įvardytus kariuomenės ir policijos atstovus, taip pat liepė vyriausybinės apsaugos personalui nebesaugoti politikų, kuriuos jis įvardijo sakydamas kalbą, transliuotą per nacionalinę televiziją.

Prezidentas taip pat nurodė iš įvardytų asmenų atimti licencijas turėti ginklą.

„Visi kariuomenės ir policijos atstovai, priskirti šiems asmenims, turi per 24 valandas prisistatyti į savo dalinį, arba aš jums parodysiu. Atleisiu jus iš tarnybos“, – karinėje stovykloje pietiniame Davao mieste sakydamas kalbą pareiškė R. Duterte.

Jo teigimu, sąrašas politikų, teisėjų ir teisėsaugininkų, kurį jam pateikė kariuomenė ir policija, gali būti tikras arba netikras, tačiau jo pareiga yra atskleisti visuomenei, kokia rimta tapo narkotikų problema.

Į sąrašą įtraukti ir keli prezidento draugai. Teigiama, kad sąrašą patvirtino valdžia, tačiau jame nepateikiama įrodymų, kaip minėti pareigūnai yra susiję su prekyba narkotikais. Be to, kai kurie vardai yra nepilni, kitur nenurodomos minimo asmens pareigos ar rangas.

Sąraše atsidūrė aštuoni teisėjai, penki atsargos ir pareigas einantys generolai, o likę žmonės – daugiausia miestų merai ir policijos pareigūnai. Vienas atsargos generolas – Vicente Lootas – jau anksčiau R. Dutertės buvo viešai įvardytas kaip turintys ryšių su prekyba narkotikais. Pats atsargos generolas savo kaltę neigia.

„Tai pandemija“, – pabrėžė Filipinų prezidentas, kuris anksčiau buvo Davao meras ir garsėjo savo griežtomis kovos su nusikalstamumu priemonėmis, įskaitant, kaip teigiama, ir neteisėtas egzekucijas.

Vos per daugiau nei mėnesį nuo tada, kai R. Duterte buvo išrinktas prezidentu, Filipinuose jau buvo likviduota daugiau nei 850 įtariamų narkotikų prekeivių, o dar daugiau nei 4 400 buvo suimta. Beveik 600 tūkst. žmonių pasidavė valdžiai siekdami išvengti mirties.

Filipinų valdžios kruvina kova su narkotikų prekeiviais kelia nerimą žmogaus teisių grupėms ir Katalikų Bažnyčiai.

Tačiau R. Duterte nuogąstavimus atmeta ir ragina atvirai žudyti įtariamus nusikaltėlius. Jis taip pat tikina ginsiąs visus su nusikalstamumu kovojančius teisėsaugininkus nuo bet kokių ieškinių.

„Noriu jums pasakyti, kad man vadovaujant jie niekada nesės į kalėjimą“, – pareiškė Filipinų prezidentas.