Dėl stichijos grėsmės savo namus paliko daugiau nei 300 tūkst. žmonių. „Rai“ nusiaubė pietinius ir centrinius salyno regionus, daugelyje vietovių nutraukė telekomunikacijų ir elektros teikimo paslaugas bei plėšė namų stogus ir vertė betoninius elektros stulpus.

„Rai“ ketvirtadienį sustiprėjo iki supertaifūno ir jo maksimalus pastovaus vėjo greitis siekė 195 km/h. Kai jis pradėjo slinkti per šalį, jo vėjo gūsiai susilpnėjo iki 150 km/h, ir jis į šalį atnešė smarkias liūtis, o kai kur – ir potvynius.

Smarkiausiai stichijos paveiktuose regionuose organizuojamos gelbėjimo operacijos, prie kurių prisijungs daugiau nei 18 tūkst. karių, policijos pareigūnų, pakrantės apsaugos tarnybos darbuotojų bei ugniagesių, naujienų agentūrai AFP sakė nacionalinės nelaimių valdymo agentūros atstovas Markas Timbalas. Jis kalbėjo apie kai kuriose šalies vietose taifūno padarytą „didelę žalą“.

Filipinus, laikomus viena labiausiai klimato kaitos padarinių pažeidžiamų pasaulio šalių, kasmet paveikia vidutiniškai po 20 audrų ir taifūnų, kurie sunaikina pasėlius, sugriauna namus ir infrastruktūrą. Mokslininkai jau kurį laiką įspėja, kad, pasauliui šiltėjant, taifūnai tampa vis stipresni ir gerokai sparčiau suintensyvėja.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)