Su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) susijusi grupuotė britus pagrobė prieš beveik du mėnesius iš pajūrio kurorto šalies pietuose.

Kariai sutuoktinius surado po susišaudymo su grupuotės „Abu Sayyaf“ kovotojais neramioje pietinėje Holo saloje. Ši sala yra žmones dėl išpirkos grobiančios islamistų grupuotės, atsakingos už virtinę kruviniausių išpuolių Filipinuose, bastionas.

„Įvyko trumpas susišaudymas. Jie paliko sutuoktinius, kai spruko nuo juos besivijusių vyriausybės pajėgų“, – naujienų agentūrai AFP sakė generolas leitenantas Cirilito Sobejana.

Regiono karinių pajėgų atstovas spaudai Arvinas Encinasas sakė, kad išpirka nebuvo sumokėta.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas patvirtino informaciją apie britų išvadavimą.

„Alanas ir Wilma Hyronsai saugūs, jais rūpinasi Filipinų pareigūnai“, – sakė jis.

„Pastaruosius du mėnesius glaudžiai bendradarbiavome su Filipinų vyriausybe dėl Alano ir Wilmos reikalo“, – sakė užsienio reikalų sekretorius.

Ginkluoti kovotojai sutuoktinius pagrobė spalio 4 dieną iš pajūrio kurorto pietinėje Mindanao saloje, sudarančioje maždaug trečdalį visos šalies teritorijos ir turinčioje apie 20 mln. gyventojų.

Filipinų, kurių gyventojų daugumą sudaro katalikai, pietinę dalį jau kelis dešimtmečius krečia musulmonų separatistų grupuočių smurtas, nusinešęs dešimtis tūkstančių gyvybių.

Vyriausybė sudarė taikos susitarimą su didžiausiu separatistų judėjimu – Moro islamo išsivadavimo frontu, tačiau IS palaikančios radikalios sukilėlių grupuotės prie šio susitarimo neprisijungė.

IS prisiėmė atsakomybę už sausio mėnesį per mišias katalikų bažnyčioje Holo saloje surengtą mirtininko sproginimą, nusinešusį 21 gyvybę.

Filipinų pareigūnai dėl šios atakos apkaltino grupuotę „Abu Sayyaf“, kuri išpuoliams rengti naudoja už pagrobtus žmones gautas išpirkas.

2012 metais Filipinų pietuose pagrobtas norvegas paukščių stebėtojas Ewoldas Hornas žuvo šių metų gegužę per „Abu Sayyaf“ kovotojų susišaudymą su kariais.