Trečiadienį ryte iš kovos sraigtasparnių buvo leidžiamos raketos į Maravio rajonus, kuriuose kovotojai slapstosi tarp mieste įstrigusių gyventojų, pranešė vienas naujienų agentūros AFP reporteris. Jis lydėjo filipieniečius karius, tikrinusius namus vieną po kito.

Susirėmimai prasidėjo praėjusios savaitės antradienį, kai kovotojai siautėjo šiame daugiausia musulmonų gyvenamame mieste ir kėlė juodas džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) vėliavas.

Šis kovotojų puolimas laikomas atsaku į saugumo pajėgų pastangas areštuoti vieną islamistų vadeivą.

Kovotojų lyderis Isnilonas Hapilonas, kuris yra JAV labiausiai ieškomų teroristų, paspruko, bet manoma, kad jis tebėra Maravyje, trečiadienį sakė kariškių atstovas brigados generolas Restituto Padilla.

89 kovotojai žuvo saugumo pajėgoms bandant atsiimti miesto kontrolę ir surasti I. Hapiloną, žurnalistams sakė R. Padilla.

Pasak jo, kariškiai daro „labai teigiamą“ pažangą, siekiant užbaigti krizę, taip pat pareikalavusią mažiausiai 21 saugumo pajėgų nario ir 19 civilių gyvybių.

Vis dėlto R. Padilla pripažino, kad dar daug gyventojų yra įstrigę kovotojų kontroliuojamuose rajonuose, sudarančiuose apie 10 proc. miesto teritorijos. Tikėtina, kad kariai ten susidurs su nuožmesniu pasipriešinimu.

„Labiausiai tikėtina, kad tie 10 proc. yra kovotojų itin saugomas ir ginamas rajonas, jeigu jie gina kokį nors labai svarbų asmenį“, – sakė R. Padilla. Kariškis sakė nežinantis, kiek kovotojų dar yra likę.

Pasak jo, kovotojai sulaukė pastiprinimo – kalinių, kurie per pradinį islamistų siautėjimą pabėgo iš dviejų kalėjimų, ir jiems „prijaučiančių“ vietos gyventojų.

Kovotojų dar kontroliuojamuose rajonuose yra įstrigę daugiau kaip 2 tūkst. gyventojų, AFP sakė provincijos krizių valdymo komiteto atstovas Zia Alonto Adiongas.

Krizės pradžioje kovotojai taip pat paėmė įkaitais kunigą ir apie 14 kitų žmonių. Antradienį socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše tas kunigas pakartojo kovotojų reikalavimą atsitraukti ir sakė, kad jie laiko 240 įkaitų.

„Ši filmuota medžiaga gali atrodyti autentiška“, – sakė R. Padilla, tačiau perspėjo, kad kariuomenė technologijų ekspertai ją dar tikrina.

R. Padilla taip pat pabrėžė, kad ši filmuota medžiaga naudojama propagandai, kad kunigas kalbėjo verčiamas ir kad neaišku, ar įkaitų skaičius yra teisingas.

Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte reaguodamas į krizę visame pietiniame Mindanao regione, kuriame gyvena maždaug 20 mln. žmonių, paskelbė karo padėtį.

Pasak jo, smurtas Maravyje parodė, kad vietos kovotojų grupuotės vienijasi po IS vėliava ir virsta didele grėsme saugumui visame Mindanao.