Prezidento saugumo komandos nariai tapo pirmaisiais žmonėmis Filipinuose, paskiepytais šiuo preparatu, kuris dar oficialiai nepatvirtintas.

Filipinai veda derybas su keliomis farmacijos bendrovėmis, tarp jų britų „AstraZeneca“, amerikiečių „Pfizer“ ir kinų „Sinophar“, dėl 60 mln. dozių skiepų. Vakcinaciją numatyta pradėti 2021 metų antrąjį ketvirtį.

Šalies Maisto ir vaistų administracija (FDA) kol kas nėra patvirtinusi nė vienos iš vakcinų. Toks leidimas būtinas prieš pradedant masinį skiepijimą 110 mln. gyventojų turinčioje šalyje.

Tačiau už R. Duterte apsaugą atsakinga Prezidento saugumo grupė (PSG) pranešė, kad kai kurie jos nariai jau buvo paskiepyti.

„PSG sušvirkštė COVID-19 vakciną savo nariams, dalyvaujantiems saugumo operacijose, per kurias jie turi artimą kontaktą su prezidentu“, – sakė PSG vadas brigados generolas Jesusas Durante.

Paklaustas, ar pats R. Duterte buvo paskiepytas, J. Durante sakė, kad prezidentas vis dar laukia „nepriekaištingos ar tinkamos vakcinos“.

Prezidento atstovas spaudai Harry Roque sakė, kad kariams buvo sušvirkšta „Sinopharm“ vakcina, patvirtindamas praėjusį savaitgalį R. Duterte paskelbtą pareiškimą, kad „keli išrinktieji“ buvo paskiepyti kiniška vakcina.

H. Roque nepaaiškino, kaip buvo gauta vakcina, taip pat nenurodė, kiek jos dozių buvo gauta. Kinijos ambasada Maniloje neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymą pateikti komentarų.

R. Duterte anksčiau yra sakęs, jog neabejoja kiniškų ir rusiškų vakcinų nuo COVID-19 veiksmingumu bei saugumu. Jis netgi siūlėsi būti bandomuoju triušiu ir pasiskiepyti prieštaringai vertinama rusiška vakcina „Sputnik V“, pavadinta pagal sovietų pirmąjį dirbtinį Žemės palydovą.

H. Roque atmetė būgštavimus dėl „Sinopharm“ preparato saugumo ir sakė, kad ši vakcina siunčia vilties žinią Filipinų žmonėms.

„Vakcina jau čia. Jei negalime gauti vakarietiškų vakcinų, mūsų draugė ir kaimynė Kinija nori duoti mums vakcinų“, – sakė prezidento atstovas.

„Įstatymai nedraudžia skiepytis neregistruota vakcina. Draudžiama ją platinti ir parduoti“, – pridūrė jis.

„Jokių garantijų dėl saugumo“

Filipinuose nuo pandemijos pradžios nustatyta per 470 tūkst. koronavirusinės infekcijos atvejų. Valdžia būgštauja, kad po švenčių sergamumo rodiklis gali smarkiai išaugti.

FDA pirmadienį išplatino pareiškimą, kuriame įspėjo nenaudoti neregistruotų vakcinų ir pažymėjo, kad „nėra jokių garantijų dėl preparato, kurio techninio vertinimo neatliko kontroliuojančioji institucija, saugumo, kokybės bei veiksmingumo“.

Kol kas Filipinai yra pasirašę sutartį su „AstraZeneca“ dėl 2,6 mln. šios bendrovės sukurtos vakcinos dozių įsigijimo. Planuojama iš šios farmacijos įmonės valstybės ir privačiomis lėšomis pirkti dar 30 mln. vakcinos dozių.

„Pfizer“ pateikė prašymą išduoti leidimą naudoti jos sukurtą preparatą nuo COVID-19 ekstremaliosios padėties sąlygomis.

Šiuo metu keturios kinų kuriamos vakcinos, tarp jų „Sinopharm“, yra pasiekusios paskutiniuosius tyrimų etapus. Daugelis bandymų su savanoriais vykdomi užsienyje.

Tačiau kitaip nei bendrovių „Moderna“, „AstraZeneca“ ir „Johnson & Johnson“ kuriamų vakcinų atveju, apie kiniškų preparatų saugumą ar veiksmingumą nepaskelbta beveik jokios informacijos.