Filipinų lyderis paragino šalies Kongresą „vėl įvesti mirties bausmę už pasibaisėtinus nusikaltimus“.

R. Duterte‘o pasibaisėtinais vadinamų nusikaltimų sąrašas House Bill 4727 šiuo metu laukia svarstymo Senate. Už kai kuriuos sąraše esančius nusikaltimus raginama grąžinti mirties bausmę.

Tarp nusikaltimų, už kuriuos siūloma bausti mirtimi, yra ir „pavojingų narkotikų laikymas“.

Įstatymo projekte rašoma, kad mirties bausmė turėtų būti taikoma asmenims, kurie laiko bet kokių pavojingų narkotikų, nepaisant jų ankstesnio teistumo ar neteistumo.

Mirties bausmę siūloma skirti tiems, pas kuriuos rastų tam tikrą narkotikų kiekį – 10 g kanapių dervos, opiumo, morfijaus, heroino, kokaino, metamfetamino arba 500 g marihanos.

Kovą dauguma Atstovų rūmų narių balsavo už įstatymo projekto (dėl grąžinamos mirties bausmės) priėmimą, tačiau dabar laukiama Senato pritarimo.

Sakydamas kalbą Filipinų prezidentas akcentavo, kad svarbiausia mirties bausmės grąžinimo priežastis – kerštas. „Metas vykdyti savo įsipareigojimus ir apginti mūsų žmones. Seniai turėjome ryžtingai spręsti šį ginčytiną klausimą. Mirties bausmės paskirtis – ne tik atgrasinti (nuo nusikaltimo), ji yra ir atpildas“, – pabrėžė prezidentas.


„Čia – Filipinai, čia galioja (nuostata) – akis už akį, dantis už dantį“, – sakė jis.

2016 m. birželį išrinktas Filipinų prezidentas neoficialiais būdais naikina žmones, motyvuodamas kova su narkotikų platinimu ir vartojimu. Anoniminiai būriai nužudė nemažai žmonių, nuolat įtariama, kad žmogžudystes koordinuoja ar net vykdo policija.

Savo kreipimesi Senate Filipinų lyderis pasmerkė atlaidumą žmonėms, įvykdžiusiems su narkotikais susijusius nusikaltimus, ir pareiškė abejojantis, kad kalėjime žmonės gali pasitaisyti. Jis tvirtino, kad už tam tikrus nusikaltimus gali būti skiriama tik mirties bausmė. Grubiais posakiais garsėjantis prezidentas įspėjo, kad padaręs su narkotikais susijusį nusikaltimą žmogus „yra kalės vaikas, žmogus su pavojingu mąstymu, kuriam visuomenė yra priešas“.

Neaišku, ar Senatas pritars mirties bausmės grąžinimui. Balandį vienas senatorius sakė, kad mažai pritariančių šiam įstatymo projektui, bet po naujausios šalies prezidento kalbos daug kas gali pasikeisti.