56 metų M. Ressa ir jos naujienų portalas „Rappler“ atsidūrė prokurorų taikiklyje, kai paskelbė virtinę straipsnių, kritikuojančių R. Duterte politiką, įskaitant tūkstančius žmonių gyvybių nusinešusį karą su narkotikais.

Žurnalistė buvo paleista už užstatą, kol bus išnagrinėta potenciali apeliacija. M. Ressai gresia iki šešerių metų laisvės atėmimo.

„Priešinsimės bet kokiems puolimams prieš žiniasklaidos laisvę“, – Maniloje žurnalistams sakė M. Ressa, kai buvo paskelbta nutartis jos byloje.

Pirmadienį paskelbtas verdiktas susijęs su vieno verslininko 2017 metais pateiktu skundu dėl penkeriais metais anksčiau „Rappler“ paskelbtu straipsniu apie šio asmens numanomus ryšius su Filipinų aukščiausiosios teismo institucijos tuomečiu teisėju.

M. Ressa, 2018 metai žurnalo „Time“ paskelbta „Metų asmenybe“, nebuvo to straipsnio autorė, o vyriausybės tyrėjai iš pradžių atmetė verslininko pareiškimą.

Tačiau vėliau valstybės prokurorai iškėlė kaltinimus M. Ressai ir Reynaldo Santosui – minėtą straipsnį parašiusiam buvusiam „Rappler“ žurnalistui. Prokurorai rėmėsi prieštaringai vertinamu įstatymų dėl nusikaltimų kibernetinėje erdvėje, nukreiptu prieš internetu vykdomus pažeidimus, tokius kaip įkyrus persekiojimas ar vaikų pornografijos platinimas.

Įstatymas, pagal kurį kaltinami reporteriai, įsigaliojo 2012 metų rugsėjį, praėjus keliems mėnesiams po straipsnio paskelbimo.

Tačiau prokurorai sako, kad „Rappler“ 2014 metais paskelbtas straipsnyje įsivėlusios rašybos klaidos atitaisymas prilygo „reikšmingam pakeitimui“, todėl galimas teisinis persekiojimas pagal naująjį įstatymą.

„Tapau pamokomu pavyzdžiu: tylėkit, nes kitaip ateis jūsų eilė... Tai viena iš priežasčių, kodėl tapau taikiniu“, – naujienų agentūrai AFP per išskirtinį interviu praeitą savaitę sakė M. Ressa, viena iš „Rappler“ įkūrėjų ir buvusi televizijos CNN žurnalistė.

R. Duterte vyriausybė savo ruožtu sakė, kad ši byla nėra politiškai motyvuota ir kad tarnybos privalo taikyti galiojantį įstatymą – net ir prieš žurnalistus.