„Tiesioginė priežastis buvo mano griežti komentarai reaguojant į tam tikrus žiniasklaidos klausimus, sukėlę susirūpinimą bei įtampą, ir mes apgailestaujame, kad jie buvo suprasti kaip asmeninis išpuolis prieš JAV prezidentą“, – rašoma R. Duterte paskelbtame pareiškime.

JAV ir Filipinų vadovai antradienį ketino susitikti Laoso sostinėje Vientiane, kur vyksta Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) organizuotas susitikimas.

Tačiau B.Obama atsisakė dalyvauti dvišaliame susitikime su R.Duterte, kai šis per spaudos konferenciją vizito išvakarėse pasitelkęs necenzūrinę leksiką įspėjo JAV vadovą nekelti klausimų apie jo šalyje vykstantį brutalų karą su nusikalstamumu, kuris jau nusinešė daugiau nei 2 400 gyvybių.

„Turite būti pagarbus. Nesimėtykite klausimais ir pareiškimais. Kalės vaike, išplūsiu tave tame forume“, – sakė R. Duterte.

Filipinų prezidentas taip atsakė į vieno žurnalisto klausimą, kaip jis ketina pasiaiškinti B.Obamai dėl šalyje vykdomų neteisminių egzekucijų.

Antradienį Laose R.Duterte tonas buvo kur kas taikesnis ir jis pareiškė, kad dvišalis susitikimas su B.Obama įvyks „vėliau“.

„Mūsų pagrindinis tikslas yra vykdyti nepriklausomą užsienio politiką ir tuo pat metu skatinti glaudesnius ryšius su visomis valstybėmis, ypač JAV, su kuriomis mus sieja ilgalaikė partnerystė“, – rašoma Filipinų lyderio pareiškime.

„Tikimės išspręsti nuomonių skirtumus, kylančius iš nacionalinio prioriteto sampratos, ir dirbti kartu abipusiai atsakingu būdu“, – priduriama pareiškime.