Taifūnas „Nock-Ten“ per Kalėdų šventimo kulminaciją didžiausioje Azijoje katalikiškoje šalyje paliko be elektros penkias provincijas, o dešimtys tūkstančių kaimų gyventojų bei turistų buvo priversti ieškotis saugaus prieglobsčio.

Audra sekmadienio vakarą pasiekė sausumą Kasigurano provincijoje. Siaučiant stichijai, Kesono provincijoje vienas ūkininkas žuvo prispaustas nuvirtusio medžio, o dar trys kaimų gyventojai, tarp jų viena staigaus potvynio srauto nunešta pora, žuvo Albajaus provincijoje į pietryčius nuo Manilos, pranešė policija.

„Nock-Ten“ vėliau slinko į vakarus per kalnus ir salų provincijas. Audra padarė didelės žalos namams, išvartė daug medžių ir sugadino elektros bei ryšių linijų.

Vyriausybės sinoptikai nurodė, kad taifūnas gerokai susilpnėjo, bet jo vėjo greitis pirmadienio rytą tebebuvo apie 130 km per valandą, o gūsių greitis siekdavo iki 215 km per valandą. Audra tuo metu slinko į pietus nuo Manilos, per tankiai apgyventas Batangaso ir Kavitės provincijas. Numatoma, kad vėliau pirmadienį „Nock-Ten“ nuslinks į Pietų Kinijos jūrą.

Vienas prekinis laivas, kurio įgulos narių skaičius kol kas nežinomas, pasiuntė nelaimės signalą, kai pradėjo skęsti netoli Batangaso krantų. Kitas užplaukė ant seklumos ir apvirto ant šono prie šios provincijos miesto Mabinio, nurodė pakrančių sargyba. Pareigūnai pridūrė, kad pasiuntė gelbėtojus paimti abiejų laivų įgulų.

Ši audra buvo viena smarkiausių, smogusių Filipinams po 2014 metais siautusio supertaifūno „Haiyan“. Tąsyk šalyje žuvo daugiau kaip 7,3 tūkst. žmonių, o dar per 5 mln. turėjo palikti savo namus. Vis dėlto kai kurių provincijų pareigūnams prieš atslenkant „Nock-Ten“ sunkiai sekėsi įtikinti žmones atsitraukti nuo Kalėdų iškilmių ir keliauti į slėptuves. Kai kurie pareigūnai sakė, kad jiems teko vykdyti priverstines evakuacijas.

„Kai kurie gyventojai tiesiog atsisakydavo palikti savo namus – netgi kai perspėjau, kad jiems gresia tai, ką galima prilyginti mirties bausmei“, – telefonu sakė Albajaus provincijos krizių valdymo departamento vadovas Cedricas Daepas.

Anksti sekmadienį buvo nurodyta uždaryti prekybos centrus ir parduotuves, kad žmonės būtų paskatinti likti namuose.

Vis dėlto „netgi smarkiausiai siaučiant taifūnui tebevažinėjo daug automobilių, o žmonės tebevaikščiojo lauke“, skundėsi C.Daepas.

„Pakankamai aiškiai juos perspėjom, bet jų proto tiesiog negalime valdyti“, – pridūrė jis.

Albajaus provincijoje, kur dėl taifūno buvo evakuoti daugiu kaip 150 tūkst. kaimų gyventojų, sekmadienį buvo paskelbta „stichinės nelaimės padėtis“, leidžianti sparčiau gauti lėšų iš specialių fondų.

Kasmet Filipinams smogia apie 20 taifūnų arba smarkių audrų. Per pastaruosius 65 metus šalį siaubė septyni kalėdiniai taifūnai, rodo vyriausybės meteorologijos agentūros duomenys.

Dešimtys tūkstančių kaimų gyventojų, priverstų praleisti pirmąją Kalėdų dieną ankštose slėptuvėse, kurių daugelyje nebuvo elektros, pirmadienį pradėjo grįžti į namus šalinti stichijos padarinių.

„Jie išėjo iš evakuacijos centrų, ir vėl matome saulę“, – telefonu sakė Albajaus, vienos iš penkių be elektros likusių provincijų, Ginobatano miesto merė Ann Ongjoco.

Tačiau merė nurodė, kad jos miestelyje, kuriame daugiau kaip 17,6 tūkst. kaimų gyventojų slėpėsi mokyklose įkurtuose evakuacijos centruose, negalėjo toliau švęsti dėl taifūno padarytos žalos.

„Daug namų, pastatytų iš lengvų medžiagų, buvo sugriauti“, – sakė A.Ongjoco.