Ciklonui atnešus smarkias liūtis ir vėją, Nacionalinės nelaimių valdymo tarnybos direktorius Vasiti Soko paragino salyno gyventojus ir tūkstančius turistų būti atsargius ir elgtis atsakingai.

Vėjo gūsiams sustiprėjus iki 140 km per valandą, stichija niokojo namus ir pasėlius, vertė medžius ir nutraukė elektros tiekimą bei sukėlė nemažus potvynius lygumose esančiose vietovėse.

Oro bendrovėms atidėjus ar atšaukus lėktuvų skrydžius į Fidžį ir iš jo, salyne įstrigo tūkstančiai poilsiautojų.

Pasak Manos saloje atostogaujančios Melonie Sheppard iš Naujosios Zelandijos padėtis yra „bauginama“.

„Siaučia stiprus vėjas ir lietus. Kai yra galimybė, kurorte tiesiai į kambarius tiekiamas supakuotas maistas ir vanduo“, – dienraščiui „The New Zealand Herald“ pasakojo moteris.

„Vėjas kaukia, skraido medžių nuoplaišos, dreba durys ir langai, didžiulės bangos ritasi į krantą. Į kai kuriuos kambarius sunkiasi vanduo – kartais būna baisoka“, – sakė ji.

Fidžio valdžia paskelbė pranešimą, įspėjantį apie prognozuojamą galingą vėją ir potvynius pajūryje.

Nacionalinės nelaimių valdymo tarnybos duomenimis, šeštadienio rytą 1 970 žmonių buvo prisiglaudę laikinose prieglaudose, tačiau pranešimų apie sužeistuosius nebuvo.

Vis dėlto baiminamasi dėl vyro, kuris buvo nuneštas srovės, kai bandė persikelti per patvinusią upę, likimo. Kitą valtimi į jūrą išplaukusį ir dingusį vyrą išgelbėjo policija.

Laikinasis policijos komisaras Rusiate Tudravu apgailestavo, kad kai kurie žmonės nepaiso įspėjimų apie pavojingas oro sąlygas.

„Žmonės patys elgiasi neatsakingai. Prieš cikloną paskelbėme įspėjimą, tačiau žmonėms atrodė, kad gali elgtis taip neatsakingai ciklono metu," – sakė jis.

Prognozuojama, kad ciklonas praslinks netoli pagrindinės Fidžio salos Viti Levu, kirs pietines salas, o po to pajudės Tongos link. Šią Ramiojo vandenyno salų valstybę stichija turėtų pasiekti šeštadienio vakarą.