Dvi prancūzės ir vokietė už grotų praleido ne tiek jau ilgai – mažiau nei mėnesį, tačiau per tą iš pirmo žvilgsnio trumpą laiką joms teko savo kailiu patirti ir pažeminimų, ir susipažinti su vietos moterimis, kalėjime atsidūrusiomis už arabų tradicijų pažeidimus, informuoja newsru.com.

„Kasdien tekdavo išsirengti priešais vyriškos lyties kalėjimo prižiūrėtojus, pažeminimas, patirtas prižiūrėtojams viešai iš lyties organų išimant higienos reikmenis, prievarta, nakvynė ant betoninių grindų, prievartinis reikalavimas teisme vilkėti musulmoniškus apdarus – ir tai dar ne viskas, ką Tuniso kalėjime patyrė sulaikytosios „Femen“ narės“, - teigiama „Femen“ svetainėje internete.

Pasakojimas apie Tuniso kalėjime patirtus siaubus pasauliui atskleidė, kaip iš tikrųjų atrodo šalis, kurioje prievarta brukamas islamizacijos procesas, o valdantysis režimas vis artėja prie šariato teisės, teigia „Femen“.

Tuniso kalėjime pabuvojusios judėjimo narės savo akimis pamatė, už ką Tunise gyvenanti moteris gali netekti laisvės.

„Kalėjimuose ilgus metus gyvena moterys, laisvės netekusios dėl menkiausių šariato teisės pažeidimų: pavyzdžiui, nešiojo per trumpą sijoną ar buvo neištikimos vyrams“, - pasakoja į laisvę išėjusios judėjimo narės.

Merginos prisipažino, jog sąlygos kalėjime ir patirtas psichologinis smurtas jas palaužė ir privertė imtis visų įmanomų gudrybių, kad tik pavyktų kuo greičiau ištrūkti į laisvę: „Kalbama apie atgailavimą už savo veiksmus teisme“. Atgailavimas už savo veiksmus merginoms leido jau po paros atgauti laisvę ir grįžti į gimtąją Europą. Dabar merginos teigia jaučiančios gėdą už tai, kad taip greitai palūžo: „Margarit, Polin ir Josefin bendražygių atsiprašė už baimę ir laikiną silpnumą bei patikino, jog ir toliau liks ištikimos sekstremizmo idėjoms“.

Europietės „Femen“ narės buvo pasiųstos į kalėjimą birželio 12-ąją - pirmiausiai už nepadorų elgesį ir išpuolį prieš visuomenės moralę, tačiau tarptautinės žmogaus teisių organizacijos ir Europos šalių vyriausybės tą nuosprendį kritikavo kaip per griežtą.