„Nepriimtina, kad yra tam tikras skaičius Jungtinių Valstijų prezidento pareiškimų, darančių spaudimą, kokia Europa turėtų arba neturėtų būti“, – žurnalistams Maltoje per ES viršūnių susitikimą sakė F. Hollande'as.

„Kas iš tikrųjų žino, ko nori JAV prezidentas, ypač dėl transatlantinio aljanso, ir dėl išlaidų, kurias jis vadina našta, pasidalijimo“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakė, kad geriausias būdas 28 nares turinčiai Bendrijai sutarti su JAV administracija, kuri atrodo prieštaringai nusiteikusi Europos atžvilgiu, yra ir toliau laikytis savo planų.

„Jau sakiau, kad Europos likimas yra jos pačios rankose“, – žurnalistams sakė į Valetą atvykusi A. Merkel.

„Ir manau, juo tvirčiau ir aiškiau sakysime, kaip apibrėžiame savo vaidmenį pasaulyje, juo geriau galėsime rūpintis savo transatlantiniais santykiais“, – pridūrė ji.

„Štai kodėl man pirmąjį planą užima derybos dėl Europos, o ne reikalų su kitomis pasaulio dalimis tvarkymas“, – teigė A. Merkel.

Maltoje ES narių lyderiai aptars, kaip sumažinti nelegalių migrantų iš Libijos srautus, atvykstančių per Viduržemio jūrą. Per antrąją susitikimo dalį jie kalbėsis apie santykius su D. Trumpu.

Europos lyderiai ypač sunerimę dėl D. Trumpo kritikos NATO atžvilgiu. Jis yra pavadino transatlantinį karinį aljansą „atgyvena“.

Be to, JAV lyderis anksčiau sakė palaikąs Didžiosios Britanijos sprendimą palikti Bendriją ir pareiškė manąs, kad jos pavyzdžiu paseks ir daugiau valstybių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)