Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas kaltina F. Guleną suorganizavus nepavykusį liepos 15-osios perversmą; tad Ankara reikalauja, kad Vašingtonas suimtų šį musulmonų dvasininką ir pristatytų jį Turkijos pareigūnams.

„Jeigu Jungtinės Valstijos pasakys taip, tada aš išvyksiu, tai ne problema. Tada likusias savo dienas aš praleisiu kankinamas (vyriausybės) ir taip pasieksiu Dievą būdamas tyras žmogus“, – kalbėjo F.Gulenas.

Pensilvanijoje gyvenantis musulmonų pamokslininkas neigia kaip nors prisidėjęs prie minėto perversmo.

Ragindamas pradėti tarptautinį tyrimą dėl jam metamų kaltinimų G. Gulenas televizijai ZDF sakė, kad yra pasiruošęs stoti prieš tokį tyrimą.

„Šį atvejį turėtų tirti kokia nors tarptautinė organizacija. Jeigu šie kaltinimai išliks, tada aš sutiksiu su tuo, ko jie nori. Tačiau jiems nepavyko pateikti kokių nors realių įrodymų ir jie neatsakė į mano pasiūlymą. Todėl visa tai tėra paprasčiausi pareiškimai“, – sakė jis.

F. Gulas kaltina Ankarą pasinaudojus perversmu, kad galėtų susidoroti su jo „Hizmet“ judėjimo pasekėjais. Šis judėjimas turi privačių mokyklų tinklą, verslo ir žiniasklaidos įmonių.

„Viskas buvo suplanuota iš anksto. Jiems reikėjo rimto preteksto. Jeigu toks pretekstas yra, tai tarptautinė bendruomenė su tuo susitaikys, bent jau taip jie galvojo“, – kalbėjo F. Gulenas.

Ankara ne vieną kartą prašė JAV pareigūnų F. Guleno ekstradicijos. Turkija pateikė dokumentų, kurie, pasak jos, įrodo jo dalyvavimą pučo organizavime.