„Tai rimta problemų, be jokių abejonių. Noriu pasakyti, jog jei viešieji tualetai būtų įrengti, jais tikrai būtų naudojamasi“, - sakė „Eco Himal“ organizacijos vadovas Phinjo Sherpa.

Aplinkosaugos aktyvistai teigia, jog Everestas apšnerkštas ankstesnių ekspedicijų paliktomis įvairiausiomis šiukšlėmis, taip pat ir ekskrementais bei alpinistų palaikais. Ten labai šalta, todėl prireikia dešimtmečių, kol visa tai suyra.

P. Sherpa teigia, jog idėja Everesto viršukalnėje įrengti viešųjų tualetų – tik dalis didelio atliekų tvarkymo plano, kurį rengia pati vietos valdžia.

„Jei atsirastų bent du ar trys tualetai, jau būtų puiku, tačiau kol kas viskas tik planų stadijoje. Turėsime galutinai apsispręsti, ar tai iš tikrųjų gera idėja, ar ji pasiteisintų“, - sakė aplinkosaugininkas.

Tikslių duomenų, kiek atliekų ir šiukšlių paliekama Everesto viršūnėje, neturima, tačiau ten aptinkamos net prieš 50 metų paliktos atliekos šią viršukalnę leidžia pelnytai vadinti didžiausia pasaulyje šiukšlių dėže.

Nepale veikianti „Eco Everest Expedition“ aplinkosaugininkų koalicija, rengianti kampaniją, kaip išvalyti Everestą, viršukalnėje nuo 2008 metų jau surinko daugiau nei 13 tonų šiukšlių, 400 kilogramų žmonių ekskrementų ir keturis lavonus.